Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23398 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Журналісти проекту «Доступ до правди» взялися за пошук власників київських будинків, які мають культурне та історичне значення для міста. Почали з відомого «Будинку зі зміями» за адресою вул. Велика Житомирська, 32.

444

В ході журналістського розслідування, заснованого на написанні запитів згідно з законом про доступ до публічної інформації, авторка статті Леся Ганжа дізналась, що земля під будинком знаходиться у власності київської громади, але до березня 2015 року була державною. 2 березня КМДА видає розпорядження № 185 про передачу земельної ділянки із земель державної власності до комунальної власності міської громади. Як ідеться в мотиваційній частині, «враховуючи набуття ТОВ «Акваплаз» права власності на нежилий будинок».

Саме це ТОВ «Акваплаз» у 2010 році купило будинок у Державного проектного інституту МВС, попереднього власника будівлі. Засновником ТОВ «Акваплаз», за даними ЄДРПОУ, є Андрій Валерійович Матюха і ТОВ «Фаворит-Оболонь». ТОВ «Фаворит-Оболонь», у свою чергу, заснував теж Андрій Валерійович Матюха, а також Сергій Валерійович Матюха і ТОВ «Ренесанс груп». Щодо ТОВ «Ренесанс груп», то його засновниками виступають теж Андрій Валерійович Матюха і Дар’я Євгеніївна Матюха. Відомо, що екс-партнером Матюхи по ТОВ «Акваплаз» був Валентин Ісак, екс-власник корпорації «Столиця», що з 2011 року перебуває у розшуку.

IMG_1229

Отже маючи у власності будинок, але не маючи землі, ТОВ «Акваплаз» подає у Київраду проект рішення «Про передачу земельної ділянки ТОВ «Акваплаз» для експлуатації та обслуговування адміністративної будівлі на вул. Велика Житомирська, 32». Цей проект пройшов земельну комісію, але питання було знято вже у сесійній залі Київради, що завадило власнику отримати землю в оренду на 15 років. Депутат Київради Олена Єскіна каже, що: «Реалізується типова схема, коли, отримавши земельну ділянку, забудовник має можливість довести, що пам’ятка не підлягає ремонту та має бути знесена або отримати дозвіл на її реконструкцію/перебудову (спотворення)».

З ситуації що склалась, авторка статті бачить єдиний вихід: не дати отримати ТОВ «Акваплаз» право оренди землі у Київраді наступного скликання, виконати рішення суду, яке передбачає стягнення з цієї компанії штрафу 170 000 гривень за недбале використання будинку-пам’ятки, повторний суд із стягненням значно більшої суми, повернення будинку у власність міської громади та реставрацію однієї з найкрасивіших будівель Києва за рахунок стягнутих штрафів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button