Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

10 листопада у Києві під Верховною Радою зібрались сотні молодих людей, які вимагають ухвалити 10 законів щодо протидії корупції й дискримінації, які необхідні для лібералізації візового режиму з ЄС. «Хмарочос» побував на заході та зробив фоторепортаж з місця події.

«Хіпстери», «креативний клас», «Покоління Z». Київську молодь, дотичну до громадських рухів, соціально відповідального бізнесу та креативної, культурної й технологічної сфер можна називати по-різному. Мітинг за пакет законів, які допоможуть лібералізувати візовий режим, вони зібрали через facebook, наголошуючи на аполітичності акції та заохочуючи креатив у малюванні плакатів. За добу до події стрічки соціальних мереж наповнились заявами учасників мітингу, чому вони підуть під Верховну Раду і заради чого все це робиться. Комунікація, відкрита дискусія та здоровий глузд – ось що відрізняє цей захід від інших.

[metaslider id=11872]

10 листопада близько 9:30 почав збиратись натовп. Яскраво вдягнені молоді люди з плакатами, бородами, смартфонами та веселими парасольками викликали подив у «мешканців» площі перед будівлею Верховної Ради – учасників протесту за зниження тарифів, частини так званого «тарифного Майдану». Замість гучних популістичних промов та закликів – красномовні написи на картоні. Жартуючи, учасники акції називають її «Конгресом радикальних хіпстерів за реформи» та підстьобують один одного, що у натовпі безкоштовно роздають капкейки та маршмелоу. Але при цьому серйозність вимог ніхто не ставить під сумнів. Вищезазначений пакет складається з 10 законопроектів:

№ 3224 «Про зміни до деяких законів щодо документів підтвердження громадянства України, посвідчення особи чи її спеціального статусу, на виконання зобов’язань України з лібералізації візового режиму ЄС». Запровадження біометричних ID карток європейського зразку замість внутрішніх паспортів.
№ 3154 «Про зміни до Кодексу адміністративного судочинства (щодо негайного розгляду судами позовів про примусове затримання з метою ідентифікації та забезпечення передачі іноземців та осіб без громадянства відповідно до міжнародних договорів про реадмісію)».
№ 1776 «Про зміни до Конституції (щодо недоторканності народних депутатів та суддів)».
№ 3040 «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».
№ 3041 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо реалізації рекомендації, наданої в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, стосовно забезпечення функціонування Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».
№ 2540 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при застосуванні».
№ 2541 «Про внесення змін до Кримінального та Цивільного кодексів щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації для усунення корупційних ризиків».
№ 2542 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо виконання рекомендацій ЄС з виконання Україною плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України стосовно уточнення підслідності органів досудового розслідування».
№ 3171 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України».
№ 1658 «Положення про заборону дискримінації у трудових правовідносинах відповідно до міжнародних зобов’язань України з Угоди про асоціацію між Україною та ЄС».

Хоча організатори мітингу й наголошують на тому, що подія є «поза політикою», насправді вона є частиною формування нового суспільного об’єднання зі своїми цінностями, вимогами та спільним баченням майбутнього. Ці молоді люди наразі є зразком того, як сьогодні треба займатись політикою: вільно, розсудливо та без популізму.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button