Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На Майдані Незалежності відбулася акція-перфоменс «Екометр».

У центрі Києва облаштували «зелену» швидку допомогу. Перехожим пропонували пройти «обстеження» та виміряти свій «екологічний слід». «Діагноз» визначався на основі питань, що стосуються харчування, споживання води, енергії, природних ресурсів, користування транспортом, поводження зі сміттям тощо.

2015-11-24_00020

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Києві відбудеться кліматичний марш, аби привернути увагу до зміни клімату

Для цього на Майдані Незалежності облаштували «зелену» швидку допомогу. Перехожим пропонували пройти «обстеження» та виміряти свій «екологічний слід». «Діагноз» визначався на основі питань, що стосуються харчування, споживання води, енергії, природних ресурсів, користування транспортом, поводження зі сміттям тощо. «Екологічний слід ще називають «показником тиску на природу», – розповідає Ірина Хитрик, волонтер Екоцентру та активна учасниця акції. – Виміряти його можна за допомогою спеціальної анкети-калькулятора, яка знаходиться у вільному доступі в мережі. Це умовний показник, одиниця виміру – гектари. Він допомагає встановити, скільки земельних та водних ресурсів використовується кожною людиною для ведення притаманного їй способу життя, включаючи виробництво, споживання та утилізацію необхідних для життєдіяльності товарів та послуг тощо. Вчені дослідили, що екологічний слід України складає 3,19га на людину. Тобто якщо всі жителі світу будуть споживати природні ресурси так, як українці, нам знадобиться трохи більше, ніж 1,5 планети».

2015-11-24_00021

Перехожі різного віку та професій залюбки долучалися до акції. Цьому неабияк сприяли волонтери у костюмах полярних ведмедів, адже саме ці тварини через діяльність людини опинилися під загрозою зникнення і стали одним із символів світового руху боротьби зі зміною клімату. «Як виявилось, однієї планети мені замало, – ділиться враженнями Сергій, кухар, що зупинився біля активістів по дорозі на роботу й одним з перших погодився на «обстеження». – Потрібно докладати більше зусиль, міняти щоденні звички. Це непросто, але це необхідно. Питання глобального потепління стосується кожного з нас, адже я хочу дихати чистим повітрям, пити чисту воду, готувати їжу із чистих продуктів».

2015-11-24_00114

Усі учасники акції отримали «рецепт» зменшення негативного впливу на довкілля та запрошення на «повторне обстеження» під час Кліматичного Маршу. Це глобальний рух за впровадження заходів по боротьбі зі зміною клімату, до якого цього року приєднуються українські міста. Кияни зберуться 29 листопада о 12:30 у парку Шевченка та пройдуть маршем до Європейської площі. У програмі дійства заплановані виступи музикантів та громадських діячів, флешмоби та ще багато цікавого. Стежте за новинами на сторінці події у фейсбуці bit.ly/climatemarchua.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button