Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23484 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Журналісти проекту «Доступ до правди» дізналися, що власники планують робити з готельним комплексом «Прага» (історичні будинки на вул. Володимирській, 36 й Золотоворітській, 11).

Згідно з Реєстром речових прав на нерухоме майно, власником будинків за адресами Володимирська, 36 і Золотоворітська, 11, тобто усього готельного комплексу «Прага», є ПрАТ «Л-Капітал». 

Прага_1980

Готель «Прага», 1980-ті роки (с) Видавництво «Варто»

У свою чергу власником «Л-Капіталу» є британська компанія «Харвест Інвестментс Солюшнс», яку засновано у 2009 році. На той час її диреткором значилася Барбара Каган (Barbara Kahan). Проте перереєстрація директора відбулася в день заснування компанії: заснувавши фірму, Барбара одразу звільнилася, новим директором стала Георгіна Папапетроу (Georgina Papapetrou), яка залишалася керівником фірми-засновника українського «Л-Капіталу» від 28 квітня 2009 до 1 квітня 2015 року.

Прага_2012

готель «Прага», 2012 рік (с) Наш Киев

Звіт 25.03.2015 уже зареєстрував ім’я нового власника HarvestInvestment Solutions – Фітос Ставрінідес (Phytos Stavrinides), 1950 року народження. Трохи згодом Фітос стає і директором «Харвесту».

Зміни в структурі власності та управлінні компанії, найімовірніше, пов’язані зі зміною власника. Проте оскільки у «Харвеста», крім «Л-Капіталу» нічого більше немає, а у «Л-Капіталу» нічого немає крім «Праги», то можемо стверджувати: йдеться про зміну власника будинку, яка прослідковується на рівні засновника британського засновника. Простіше кажучи: відбулася купівля-продаж дорогої нерухомості в центрі Києва через підставні компанії.

Улітку 2015-го компанія виграла суд у Міністерства культури та Управління охорони культурної спадщини КМДА. «Л-Капітал» вимагав у суду зокрема виключення будинку по вул. Золотоворітська, 11 з переліку складових комплексу (ансамблю) об’єкта культурної спадщини.

Згідно з висновком суду, будинок за адресою м. Київ, вул. Золотоворітська, 11, не може вважатися, розташованим за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 36/11». Таким чином, його виключили з ансамблю об’єкта культурної спадщини. 

прага_2015

Готель «Прага» 2015 рік. Фото: «Доступ до правди»

Тепер, згідно з обліковою документацією, будинок Володимирська, 36 має охоронний номер 668, а в обліковій картці будинку по Золотоворітській, 11 написано «обліковий номер не присвоєно».

На будинок на Володимирській, 36 чекає передбачена щодо пам’яток реставрація, а от на будинок по Золотоворітській – не передбачена законом реконструкція, яка дозволяє і зміну фасаду, і надбудову кількох поверхів.

У Міністерстві культури, за словами Якова Діхтяра начальника Управління Охорони нерухомої культурної спадщини та заповідників Міністерства культури, «Л-Капіталу» погодили тільки історико-містобудівне обґрунтування. Разом з тим, компанії видано рекомендацію,що у випадках коли йдеться про добудову зміни етажності історичної будівлі в безпосередній близькості від об’єкта світової спадщини ЮНЕСКО – Софійського собору – забудовник має поінформувати про свої наміри комісію ЮНЕСКО.

Якщо листа не буде, то Міністерство матиме змогу висувати до власника вимогу, щоб будинок мінімально змінювався, а якщо експерти ЮНЕСКО скажуть, що таки  можливою є добудова атикового і мансардного поверхів, то ми дослухаємося до їхніх висновків

Зараз «Л-Капітал» реєструє у Державній архітектурно-будівельній інспекції (ДАБІ) декларацію про початок будівельних робіт на об’єкти по вулиці Золотоворітській, 11 та на вул. Володимирській, 36 «Протиаварійні роботи з метою зменшення подальших деформацій», а також про початок «Реконструкції приміщень у нежитлових будівлях іт. А, Б, з їх об’єднанням на вул. Золотоворітській, 11».

За останній місяць не стало кованих огорож на балконах дому, які ще можна добре розглядіти на google StreetView. Зате виріс будівельний майданчик, новий паркан та риштування поруч із домом на Золотоворітській, 11.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button