Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Перед Різдвом й Новим роком прикрашають усі європейські міста й вони починають бути схожими на казку. Читайте у матеріалі Марини Лютої, як до зимових свят підготували центральні площі Страсбургу, Відня, Кьольна, Кракова й Единбурга.

Страсбург, Франція

Кожна традиція має власні прадавні витоки. Сучасний вигляд культура святкування Нового року набувала саме на початку XVI ст  у Страсбурзі — «на перехресті двох доріг» (нім.)  Дійсно, місто, що  розташоване між двох світів на річці Ілль, увібрало німецький мінімалізм та аскезу і, між тим, культ вина, сиру і пирогів. Чи знаєте ви, що саме страсбурзька ялинка – світовий символ зимових свят? Бо вона – найстарша, найживіша і найперша у сезоні. Посеред площі Клебера вона росте вже 400 років, святково прибирають її у листопаді, вже п’ятсот років розставляючи навколо торгівельні лоточки. До двох мільйонів туристів збирає ярмарок Христа на площі Броглі. До того ж зимові свята у Страсбурзі – це всі наші втілення уявлень про справжню новорічну казку. Правда, зі снігом там проблема.

[metaslider id=12584]

Через забруднення повітря ранки і вечори у Страсбурзі наче під паволокою, від того фахверкові будинки – кістяки у старовинному центрі виглядають  архаїчно. Готичного вигляду додають традиційні новорічні прикраси для фасадів – непоказні фігурки тварин та казкових героїв. Проте саме вони – прототипи усім знайомих новорічних  каркасних фігурок для прикрашання будинків та різдвяних галявин. Новий рік місцеві святкують родинним колом, на площі можна побачити хіба що туристів, що задивляються на новорічні ліхтарики. З перших днів січня новорічним святам у Страсбурзі настає цілком німецький Ende, бо відбиток найперших актуальний і у випадку завершення свят.

Відень, Австрія

У новорічний Відень варто зануритися на кілька вікендів. Насолодитися терпким ароматом пуншу з корицею і лагідною субальпійською зимою.  В цей час місто перетворюється на театральну сцену із чисельними хореографічними майстернями, концертними тентами для живого звуку – класичного, сучасного. Підніміть голову і милуйтеся чисельними люстрами палацового типу — це родзинка вуличних віденських прикрас. А ще тут два найбільших ярмарки із смаколиками, хендмейдом, різдвяними шопками і брендовим шопінгом.

74692174_1cdc1770ce_b

Фото: flickr-user Shawnoula

 

Серце Старого Міста разом із стрімкою готикою та австрійським барокко щодуху іллюмінує різдвяними вогниками. Головний символ Відня, 800-літній Собор Святого Штефана, дзвін-Пуммерин, площа Штефансплатц,  зразок постмодерну у склі – Хаас-Хаус, оглядові майданчики на Дунай. Їх об”єднує пішохідна Новорічна Стежка та компактність розташування. Що казати – Серце. Воно б’ється в ритмі на три чверті.

Кьольн, Німеччина

Святкового хендмейду, рідвяного різноманіття, солодощів, кераміки,іграшок, розваг, ілюмінації! Якомога більше! Найпотужніші різдвяні ярмарки у Кьольні. Зимові продажі відбуваються на кожному кроці та збирають понад чотири мільйони туристів щорічно. Стародавнє Місто перетворюється на суцільну торгівельну площину, адже більшість ярмарків знаходяться у пішохідному сполученні між собою.

12394412_1646800772236957_105789986_o

Ярмарок на площі Ронкалліплатц перед величним Кьольнським собором, де аромати печених яблук та глювайну створюють романтику під мерехтіння різдвяних ліхтариків.  Тут одна з найбільших у Європі ковзанок на площі Хоймаркт, казковий ляльковий театр  та привітний Ніколаус на площі Альтер Маркт. Біля підніжжя стародавньої романської церкви Св. Апостолів розташувалися консерватори від торгівлі — там найстаріші родинні гільдії продавців. Велич міста підкреслюють світловими ефектами, підсвічуючи кожну гілочку чи лоточок із товаром.

Краків, Польща

До Кракова варто завітати напередодні Різдва, тобто до 25 грудня. Перша столиця Польщі входить до переліку найкращих міст для зимових відвідин. Окрім різдвяних ярмарків у Кракові існує ціла низка давніх традицій, які гармонійно поєднуються із сучасним світом. До Різдва прикрашають і Вавель – старовинне прадавнє місто-фортецю, колиску польської державності. Туристичний Вавель люблять діти, адже за легендою біля підніжжя фортеці мешкав справжній Дракон. Печера в наявності, ще й копія Дракона із вогневою пащекою.

Серед чисельних кав’ярень і ресторацій можна побачити наші, рідні, з українським колоритом. Неймовірні , вони можуть стати місцем зустрічі з видатним польським драматургом, наприклад.

[metaslider id=12585]

Місто дуже молоде. Краків рекомендують студенти починаючи з 14 ст , а традиції влаштовувати майстеркласи біля Маріїнського костела вуличними музиками сягають середини минулого століття. Краків сповнений приємних протирічь. Міісто пикрашене сучасними неоновими засобами,  старовинними янголами із паперовими крилами, солом”яними зірками чи свічковими ліхтариками.

Единбург, Шотландія, Сполучене Королівство Великої Британії

Справжній зимовий драйв очікує в Единбурзі  адже такого  перетину культурних прошарків різних епох годі й шукати. Новий рік там святкують з розмахом, більшим, ніж різдвяний, називають Хогмані та персоніфікують, запрошуючи у власні домівки. Пороги прикрашають омелою, а до хати заносять Солом’яну Діву — аналог нашого традиційного різдвяного Дідуха.

[metaslider id=12579]

Новорічний Единбург сповнений містерій та більше схожий на такий собі театр з ярмарками, палаючими бочками з дьогтем та возвеличуванням найбільшого атрибуту свята — Вогню. Саме через це Новий рік тут зустрічають синхронним фейєрверком та неймовірною  факельною ходою (що має історично-епічне підґрунтя) на яку збираються подивитися мільйони туристів.

Текст: Марина Люта

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button