Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23423 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Восени 2015 року проходив перший семестр урбаністичної школи CANactions. Одним з завдань школи було створення у Івано-Франківську концепції стратегії проєвропейського розвитку міста.

Нещодавно у Києві та Івано-Франківську відбулись презентації цієї концепції, яка складається з п’яти напрямків: екології, культури, інфраструктури, економіки, політики та суспільства.

18 студентів школи з різним професійним досвідом та бекграундом під час першого семестру досліджували місто та разом з іноземними тьюторами розробляли стратегії Франківська.

ecology

У галузі екології було запропоновано зробити проект Walking virus project – він полягає у створенні міських маршрутів для прогулянок, які перетинаються з соціально активними зонами і призводять до знайомств і подальшої взаємодії. Метою розвитку міста у цій галузі, на думку студентів, має стати застосування зелених технологій видобутку електроенергії, формування дружньої людині інфраструктури та дбайливе використання природних ресурсів.

5

У сфері культури студентами був придуманий проект «Культуровоз», який буде збирати людей у різних куточках Івано-Франківська на різні заходи. Зелена зона, історичний центр, спальні і промислові райони – всі міські простори можуть бути задіяні. Такі проекти зближують людей. Куди б не приїхав «Культуровоз», якісні зміни відбудуться як для людей, так і для міста і культури в цілому.

economics

Студенти групи «Економіка» запропонували реалізувати декілька стратегій сталого розвитку: усвідомлене управління ресурсами, розвиток інтелектуального потенціалу, збільшення доданої вартості на локальні продукти та сервіси. Ще одне завдання, яке необхідно вирішити в місті, – розвантажити перевантажений центр, зробивши місто поліцентричним, що також допоможе залучити інвестиції у його віддалені райони.

12

Одним із пріоритетних напрямків розвитку інфраструктури Івано-Франківська, на думку студентів школи урбаністики, повинна стати оптимізація міського простору для пішоходів і велосипедистів. Студенти запропонували зробити велосипедне кільце. Це не тільки поліпшить навігацію у місті та якість велодоріжок, але й стане аргументом на користь велосипеда для тих, хто раніше нехтував цим видом транспорту.

13

В Івано-Франківську чотирьох зацікавлених сторони: суспільство, влада, церква і бізнес. І тільки комунікація і взаємодія всіх сторін допоможе місту гармонійно розвиватися. Важливу роль у цьому процесі можуть зіграти громадські організації. А для того щоб залучити громадських активістів, студенти пропонують створити Форум довіри – свого роду платформу для спілкування, до наглядової ради якої увійдуть громадські лідери та представники бізнесу й міськадміністрації.

Джерело: salon.com.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button