Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Громада Оболоні збирається, аби обговорити нагальні проблеми району та спільними зусиллями знайти шляхи їх усунення.

Сьогодні перед державою стоять труднощі, з якими можна справитися тільки об’єднавши громаду, владу та бізнес разом. Від якості цього тристороннього діалогу на місцевому рівні залежить розвиток населений пунктів, територіальних громад. Принцип «думай глобально, дій локально» отримує більше інструментів для реалізації під час реформи з децентралізації.

Що таке стратегічна сесія?

30 січня в Оболонському районі відбулась безпрецедентна подія – 1 етап формування стратегії розвитку району із залученням мешканців, представників від державних установ та підприємців. Організатором сесії виступила керівник ГО «Парк Наталка» Наталія Чорногуб за підтримки голови Оболонського району. Модератор стратегічної сесії – Тамара Сухенко, соціальний психолог, фасилітатор, один з драйверів Арт-села Бобриця». Подія відбувалась у стінах Оболонської РДА.

Стратегія району – це громадська угода між владою, громадою та бізнесом щодо перспектив майбутнього розвитку району.

Основні складові елементи цієї угоди такі:

– стартові умови та проблеми; 

– аналіз зовнішнього середовища;

– бачення (візія), спільний образ майбутнього  через 5-10 років;

– ключові принципи, на яких базується угода; 

– цілі та план дій. 

Наявність стратегії\бачення дозволяє громаді мати основу для планування конкретних програм та заходів, критерії для прийняття рішень, мобілізувати потенціал громади. Це також інструмент організованого, прозорого діалогу влади, бізнесу й громади для залучення інвестицій та грантів. Перша стратегічна сесія відбулась в форматі світового кафе (world cafe) – де кожен мав змогу висловити свою думку, знайти однодумців. У сесії взяли участь 130 людей: приблизно 40% з них – мешканці району та представники громадських організацій, 25% – представники від державних установ, 10% – депутати КМР.

Розроблені за допомогою фасилітації стратегії не можливо покласти на полицю та забути, адже усі учасники стають носіями спільного бачення майбутнього.

Традиційний підхід до розробки стратегій – експертний. Але у нашому динамічному світі стає все більше актуальним сучасний – партисипативний (учасницький підхід). Він дозволяє долучити  велику кількість мешканців району до розробки стратегії за допомогою технологій фасилітації. У цивілізованому світі було розроблено сотні методів та інструментів фасилітаціїї для комунікації та прийняття рішень у великих групах (до 1000 осіб за наявності технічних можливостей\приміщень). Вони дозволяють максимально задіяти потенціал учасників групи, створити простір, де актуалізується колективний інтелект та знаходяться новітні рішення.

obolon-2

Учасники процесу більш мотивовані реалізовувати ті рішення, до розробки яких вони долучилися. Тому розроблені за допомогою фасилітації стратегії не можливо покласти на полицю та забути, адже усі учасники стають носіями спільного бачення майбутнього. Крім того, як результат таких подій, росте соціальний капітал громади – люди встановлюють нові зв’язки, збільшуєтьсяся рівень довіри між ними, і, як наслідок, спроможність реалізовувати спільні проекти та зміни. Партисипативне управління дозволяє владі також отримувати швидкий зворотній зв’язок про актуальні проблеми та залучати громаду до їх вирішення.

Які ідеї виявились найбільш актуальними?

Під час сесії розробили бачення району в контексті минулого, теперішнього і майбутнього часу, SWOT аналіз (слабкі, сильні сторони, загрози та можливості), PESTEL аналіз (політичні, економічні, соціальні, технологічні, екологічні фактори).

Учасники підготували більше 50 ідей, які можна реалізувати протягом наступних 3- 5 років. Так, топ ідей, які вже можна реалізовувати:

– Створення офісу розвитку району – об’єднання зусиль мешканців, влади та бізнесу для вирішення ключових питань стратегічного розвитку району.

– Створення велосипедного маршруту та вело інфраструктури

– Створення центру розвитку талантів та майстрів Оболонського району, запуск проекту «Знай наших», проведення фестивалю «Оболонь».

– Створення АРТ труби – туристичний маршрут в кесонній трубі.

obolon-1

Що далі?

Після того, як перша частина зібраних даних буде оцифрована, вона буде розміщена у Facebook-групі розробників, де відповідно до принципу Wiki – кожен зможе додати інформацію, ідеї з метою доопрацювання документу. Будуть залучатися експерти, щоб уточнити дані.

Загалом план роботи над стратегію такий:

– Підготовчий етап: 20 грудня – 29 січня;

– Стратегічна сесія №1 – 30 січня;

– Робота з матеріалами, підготовка презентації – до 5 лютого;

– Доопрацювання матеріалів презентації з експертами – до 19 лютого;

– Стратегічна сесія №2 – 20 лютого;

– Доопрацювання стратегії  з експертами – до 15 березня.

В 2014-15 роках стратегічні сесії з розробки стратегій населених пунктів було проведено, в різних форматах, в ряді міст та сіл, зокрема – Одесі, Глухові, Білогородці, Витачеві, Броварах, Бобриці та інших містах та селах. 

Текст: Наталія Чорногуб, керівник ГО «Парк “Наталка”», співорганізатор стратегічної сесії; Тамара Сухенко, соціальний психолог, фасилітатор
Фото: Лев Шевченко, Annabella Morina

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button