Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Рік тому мер Анна Ідальго запросила найкращих архітекторів світу оновити французьку столицю. Архітектори повинні були запропонувати екологічні рішення для закинутих промислових об’єктів та незабудованих ділянок. The Guardian обрали десять найкращих проектів оновлення Парижа.

1499

Clichy – Batignolles (17-й район). Переможець: L’Immeuble Stream
Футуристична структура побудована повністю з дерева на місці колишньої автобусної зупинки. У будівлі наявні громадські цифрові робочі місця для «нового покоління мобільних працівників», конференц-зал і готельна зона. В умовах нестачі зелених насаджень у місті суддям конкурсу сподобалася ідея засадити фасад хмелем, а на даху створити город. Продукція саду буде продаватися та готуватися на місці.
Фото: Philippe Chiambaretta Architectes

2299

Masséna (13-й район). Переможець: Réalimenter Masséna
Массена – закинутий вокзал 1863 побудови, розташований неподалік від багатоквартирного будинку за проектом Корбюзьє. Чудовий дизайн від DGT перетворює приземкувату будівлю в вежу, вкритою рослинністю на декількох рівнях.
Фото: DGT архітектори

3

Morland (4-й район). Переможець: Mixité Capitale
Будівля Морлан на березі Сени має один з найкращих видів на Париж і є флагманським проектом в схемі оновленого Парижу. У даний час там містяться декілька міських та державних установ. Успішний план реконструкції споруди був представлений лондонським архітектором Девідом Чіпперфілдом. В плані – перетворення будівлі у великий продовольчий ринок, басейн, тренажерний зал, апартаменти, готель, офіси, дитячі ясла і молодіжні гуртожитки. На верхньому поверсі створять панорамний бар і ресторан.
Фотографія: Девід Чіпперфілд

 

4

Paris Rive Gauche (13-й район). Переможець: In Vivo

Ділянка у 2869 квадратних метр наразі не забудована. Проект паризького бюро XTU Architectes включає три будівлі навколо вільного центрального простору. Будинок Algo призначений для студентів Сорбонни. Будинок Plant буде містити квартири і велику терасу, де жителі будуть займатися городництвом. Будинок Tree міститиме квартири з окремими подвійними балконами, наповненими зеленню.
Фотографія: XTU Architectes

5

Pershing (13-й район). Переможець: Mille Arbres
Широко визнаний одним з найбільш масштабних проектів в конкурсі оновленого Парижу. Наразі площа використовується як стоянка для автобусів бульвару Періферік (кільцевої дороги навколо Парижа). Архітектор Су Фужімото створив масивну скляну конструкцію, оточену деревами і покриту ними зверху. Це житловий будинок, в тому числі соціальне житло, а також офіси, громадський центр, два дитячих садки й ігровий майданчик.
Фотографія: DR

6

Pitet (17-й район). Переможець: Pichet NLA
На цьому місці зараз знаходиться комплекс з п’яти похмурих багатоповерхівок 1970-х. Новим планом передбачено будівництво трьох житлових будинків по 66 квартир, громадського центру. Кожен будинок матиме свій власний зовнішній простір у вигляді саду.
Фотографія: Pichet-NLA

7

Poterne des Peupliers (13-й район). Переможець: Node
Трикутна занедбана ділянка завбільшки 2000 квадратних метрів на околиці Парижа була закинута с часів прокладання кільцевої дороги. За новим планом там мають збудувати похоронне бюро в оточенні дерев і багатоцільовий розподільчий центр.
Фотографія: Compagnie де Phalsbourg

8

Sous-station Voltaire (11-й район). Переможець: Etoile Voltaire
Колишнія електропідстанція, в основному збудована з заліза і скла, в даний час використовується як майстерны художників. Чудовий дизайн від Олів’є Palatre Architectes збереже історичний промисловий фасад при перетворенні будівлі в сучасний мультиекранний кінозал і центр розваг.
Фотографія: Plasticine – Олів’є Palatre Architectes

9

Ternes Villiers (17-й район). Переможець: La Ville multi-strate
Ще одна закинута земельная ділянка на місцевій кільцевій дорозі. В будівлі заплановане розміщення хай-тек офісів, квартир і магазинів. Як і багатьох інших проектах, тут передбачено сад на балконах і терасах.
Фотографія: BNP Paribas Real Estate/Jacques Ferrier Architectures

10Bains-Douches Castagnary (15-й район). Переможець: Bains-Douche
Цей план перетворює будинок колишніх лазень з червоної цегли 1930-х у французькому стилі на житло та офіси в комплекті з обов’язковим озеленінням і оптоволоконним сонячним освітленням.

Фото: BGPA

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23389 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button