Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Протягом останніх років у Києві відкрилося чимало нових барів й ресторанів. Здається, можна без зусиль обрати, де і як провести свій вільний вечір. Проте навіть походи по концептуальних закладах з друзями і випивання коктейлю за коктейлем набридають. «Хмарочос» вирішив відповісти на запитання, що робити у вечері, і запропонувати сім способів дозвілля без гастрономічної складової.

Турнір «Що? Де? Коли?»

1

Зіграти у турнірі — чудовий спосіб провести вечір з друзями, поворушити мізками та набратись позитиву. Ведучий гри Віталій Онопрієнко каже, що ЧГК (Что?Где?Когда?) у Києві стартував у 2013 році. Суть гри така: в основному раунді є 30 запитань, на які команди відповідають після хвилини обговорення. По результатах цього раунду кращі чотири команди виходять у півфінал та грають у форматі брейн-рингу. Спробувати свої сили і відповісти на деякі з запитань гри можна за посиланням. 20 лютого відбудеться турнір у смартворкінгу «Сад».

Квест-кімнати

2

Перші офлайн квест-кімнати почали створювати у Швейцарії та Угорщині. Родоначальниками таких квестів вважаються Parapark та AdventureRooms. Згодом ігри поширилися Великобританії та США, а у 2014 почали з’влятися й у Києві.

Суть гри така: вас з командою зачиняють в кімнаті на годину, за цей час потрібно розгадати загадки, знайти усі підказки і шифри для того, щоб відчинити замки і вибратись. Ви не можете використовувати гаджети. Покладатись слід не на фізичну силу, а на ерудицію.  

У Києві є компанії, які розробляють сценарії і облаштовують свої квест-руми. Наприклад «Замкнені», які пропонують 24 винахідливих сюжети в різних кінцях міста. Тут ви навіть зможете спробувати вибратись з бункеру під час апокаліпсису.  

Квест-рум Zebraques пропонує відчути себе у ролі спецагента США у кімнаті «Спецоперація». У ескейп-румі «Подорож у часі» від «Під замком» ви зможете з двома-п’ятьма друзями побути в ролі гостей з майбутнього та спробувати знайти втрачений пристрій для читання думок, щоб повернути його в майбутнє. Цікавий сюжет підготував Questium. В кімнаті «Вечора на хуторі» треба врятувати життя ковалю Вакулі, який таємниче зник, залишивши підказки.

А якщо ви і ваші друзі любителі «Сімпсонів», то слід завітати до Qimnat-и. У квест-кімнаті «Сімпсони» ви опинетеся по той бік екрану. Потрібно розгадати всі головоломки, щоб повернутись в реальний світ і продовжити перегляд мультфільму. Для любителів містики підійде квест-кімната «Між двома світами» від 60 minutes, у якій за сценарієм жив божевільний доктор.  Якщо ж хочете стати головним героєм триллеру, вам підійде квест-лабіринт Mysterium. Це перша в Києві квест-кімната з живими акторами, яка більш схожа на фільм. Часу на проходження дається 75 хвилин, а грати можуть від одного до чотирьох людей. Квест-рум «Клінічна смерть» не підходить для тих, хто має нестійку психіку і серцево-судинні хвороби — гра надто реалістична.  Якщо ціна на звичайні квест-кімнати склажає від 350 до 700 грн, то пройти лабіринт коштуватиме 1000 грн в робочі дні й — 1500 грн у вихідні. До речі, щовівторка діє 50% знижка для студентів. Також можете відвідати кімнату «Дикий захід» від Locky, в якій потрібно з’ясувати, куди зник Джонні, а разом з ним і золото. Старий бандит, який, ймовірно, вкрав Джоні все ще на свободі, тож в цій кімнаті слід бути напоготові.

Прогулянки містом

4

Якщо ви полюбляєте гуляти старими київськими двориками, почніть з вулиці Володимирсьої, 45А.  В арці будинку під цим номером знаходиться двір Будинку вчених, який у 1891 році був маєтком Володимира Качала.

Поблизу площі Льва Толстого на вулиці Червоноармійській, 14 можна побачити дворик з гіпсовими пеліканами. До речі, подивитись на них також  можна на вул. Лютеранській, у дворі будинку 7/10. Ці пелікани мають німецьке походження, адже їх встановили німецькі військовополонені, які відновлювали зруйнований після війни Київ.

Ще одне місце для відпочинку – двір із сонячним годинником на вулиці Григорія Сковороди, 4. Сам годинник спроектований викладачем математики Києво-Могилянської академії П’єром Брульоном в кінці XVIII століття.

Ще один варіант занурення у світ казки – Мистецький дворик на вул. Десятинній 4/6 за невеличкою аркою.  Двір отримав свою назву через розмальований фасад будинку. Не можна не згадати про будинок з руками, які тримають маріонетку. Він знаходиться на вул. Хорива, 43 (вхід в Галарею Парсуна).

Якщо вам небайдужа східна культура, варто завітати до східного казкового дворику, в якому побачите мініатюрну копію туркменських районів. Через те, що в центрі знаходиться невелика мечеть, кияни прозвали дворик міні-мечеттю. Тут є акуратні алеї та альтанки. Знаходиться міні-мечеть на вул. Пушкінській, 6 (ст. метро «Театральна), біля посольства Туркменії.

Окрім прогулянки дворами Києва, можна відправитись на екскурсію на завод. Подивитись на закинуті трамваї та тролейбуси на території заводу електротранспорту, який був створений в 1956 році. Знаходиться завод на вул. Івана Кудрі, 5. Або поїхати на екскурсію на завод «Кока-Коли» поблизу Києва і безкоштовно подивитися, як робляться напої і  працює завод. Записатись на екскурсію слід зазделегідь, зателефонувавши за номером, що на сайті заводу. Можна поїхати на фабрику зефіру або на фабрику сухих сніданків та дізнатися, як вони готуються.

Міські майстерні

5

Альтернативно провести свій час вільний час увечері можна в IZOLAB. Це перший в Україні простір, де можна зробити будь-яку річ – від стільця до мікроскопу. Концепція fab lab була розроблена в центрі Бітів та Атомів при Массачусетському Інституті Технологій (MIT).  Основна ідея fab lab — надати умови для створення унікальної речі. IZOLAB був створений 2012 року в Донецьку, потім переїхав до Києва. У цифровій майстерні можна зробити пластмасову іграшку, мікро-робота із зубної щітки і вібромоторчику та багато іншого. Все це можливо за рахунок наявності інструментів та техніки у майстерні.

Інший варіант  –  HackLab, який знаходиться на вул. Новокостянтинівській 1В. Це простір, де ідеї перетворюються на речі за допомогою різних інструментів, верстатів, і т.д. Як IZOLAB, це не комерційна організація. HackLab орієнтований на такі проекти як 3D-принтери, підвіси під камери, квадрокоптери. Тут можна паяти, різати на лазері деталі, працювати на фрезері і т.д.

А на Львівській вулиці, 23 у майстерні ProtoRoboLab, яка займається прототипуванням та створенням роботехніки, ви можете з друзями зробити робота.

Ще одне цікаве місце, куди варто сходити: дерев`яна майстерня від IZONE, яка знаходиться на вул. Набережно-Луговій, 8. З`явилась в минулому році на початку вересня  та користується популярністю. Це місце, де проводяться воркшопи по збірці лампи-конструктора, дерев`яного конструктура. Також можна створити табурет, торшер, стіл та багато чого іншого. В IZONE діє система абонементів, які дають доступ в усі студії.

На території КПІ знаходиться  відкрита лабораторія електроніки Lampa, яку створила команда студентів з допомогою молодих викладачів. Лабораторія працює на базі кафедри Конструювання електронно-обчислювальної апаратури факультету електроніки НТУУ КПІ. В ній можна розробляти нові пристрої, адже є все необхідне для того: обладнання, паяльна станція, потужні джерела живлення, квадрокоптер, мобільні робоплатформи.

Лазні

3

Крім відомих «Куренівських бань» у  Києві є чимало інших — на різні смаки. У мережі Facebook діють закриті групи, учасники яких обговорюють якість послуг у банях та домовляються про колективні відвідування лазень.  

Баня «AROMA SAUNA»  має дві зали: Соляний зал та Гідрозал. Можна відпочити і оздоровитись одночасно. В Гідрозалі є басейн, розрахований на чотири людини. Також в бані є караоке, ігри, масаж, аромамасла. Ціни на зали від 200 до 350 грн.

Інша лазня – «Наша баня» знаходиться в Подільському районі й пропонує повний набір послуг для відпочинку. Якщо ви живете в Святошинському районі, то можете завітати до «Баньки». Ця баня розрахована на компанію до шести людей та пропонує руську або фінську парну.

«Кузьмичівські бані», що на Осокорках, складаються з двох частин: «Затишної» (до 14 людей) та «Сімейної» (до 6 людей). Тут діє акція «все включено» від 590 грн/год.  А от в Бортничах знаходиться лазня з назвою – «Шато-містик». Відвідування цієї руської бані на дровах коштує від 200 до 300 грн за годину. У «Шато-містик» також є басейн з теплою водою. Яскравим прикладом ще однієї руської бані є «Плакуча Іва». Парна зроблена з рідких порід дерева екваліпту та липи.  

Майстер-клас чи лекція

6

Вечір це чудовий час навчитись чомусь новому. Для цього варто відвідати майстер-класи. У Києві їх досить багато, наприклад, в арт-студії «Ліхтарик» можна пройти майстер-клас з прикрашання фоторамки «Мозаїка в стилі Гауді» щосереди о 18:00. В арт-студії «Синій кит» можна навчитись виготовленню цукерок ручної роботи. Навчитись смачно і оригінально готувати можна в Кулінарній майстерні на проспекті Перемоги 21Д. Тут кожний майстер-клас орієнтований на кухню окремої країни. Якщо ж ви і ваші друзі вегетаріанці, то слідкуйте у соціальних мережах за появою майстер-класів від Veggy Happy Room.. В Druzi cafe на Андріївському узвозі 2Д та Прорізній 3/5 час від часу відбуваються майстер-класи з анімації та мозаїки.

Можна послухати лекторій FOUND IN KYIV від культурно-туристичного проекту «Їздець» в смартворкінгу «Сад» на вул. Довженка 3 і дізнатись про видатних людей Києва. Лекції проводитимуться з 16 лютого по 8 березня (тричі на тиждень, у вівторок, четвер і суботу). У кафе «Хармс» можна послухати цікавий лекторій із історії Києва, організований київським міським журналом «Хмарочос» за участі істориків та журналістів, які розкажуть про Київ у різні епохи, а також багато інших декцій. 

Настільні ігри

7

У вільному просторі «Циферблат» можна зіграти у різноманітні настільні ігри: шахи, мафію, настільний футбол. У «Часописі» можна зіграти у Alias, Україна, Scrabbel чи Activity.

Вільний простір Pause пропонує ще більший вибір ігор (Манчкін, Острів страху, Ніндзя Бургер).  Якщо ви любите проводити час в торгових центрах, то варто зайти в ТЦ Метроград (мінус другий поверх, вхід через CyberZone). Тут розташована LifeZone, де можна зіграти в кікер, мафію, футбол та інші настільні ігри (1 год – 24 грн, мінімальний час 15 хв – 6 грн).

Для любителів пінг-понгу на вул. Жилянській, 146, знаходиться ігровий простір «Майстер».

А на вулиці Льва Толстого знаходиться антикафе Mr.Bukovski, назване на честь відомого американського літератора кінця XX століття Чарльза Буковські, і працює на базі книжкового магазину «Літера». В ньому є 30 популярних настільних ігор, зокрема, «Гра престолів» та багато іншого.

Автор: Тетяна Аккеліна

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button