Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23551 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Павлівський сквер, який знаходиться на розі вулиць Винниченка та Гоголівської, пропонують реконструювати. Але цього разу не просто оновити мощення та вуличні меблі у парку, а втілити цілісну сучасну концепцію еко-парку.

3

Натисніть, щоб збільшити фото

Концепт розробила команда Dreamdesign (Олена Добровольська, Семен Поломаний, Максим Коцюба, Олексій Ляшок, Олексій Бахарєв, Ірина Мартинова) на прохання депутатки Київради Ольги Балицької.

«Ми виросли в цьому районі і переживаємо за нього, а тому поставилися до проекту як до особистого і дуже важливого – для нас, для вас, для Києва. У цій соціальній ініціативі втілилося наше давнє бажання створити парк мрії. Вивчивши історію цього місця, заглибившись в наявні проблеми, ми створили концепцію продуманого європейського ландшафтного дизайну з ідеєю зберегти дерева», – пишуть автори на сторінці Dreamdesign у Facebook.

На території Павлівського парку відсутня система відведення поверхневої води. Це призвело до утворення численних  рівчаків (канав), з яких ґрунт виноситься на алеї. Окрім того, в парку відсутня трав’яна рослинність. Причиною цього є неправильно організоване вертикальне планування, відсутність системи поверхневого водовідведення, неправильний підбір складу рослин та неналежний догляд.

Щоб вирішити ці проблеми, автори пропонують використати систему SuDS (Sustainable Drainage System) – екологічно ефективну дренажну систему, що складатиметься з системи біодренажних струмків (bioswales) та дощових садів (rain gardens), які перехоплюватимуть, утримуватимуть та фільтруватимуть поверхневі води. Функцію очищення поверхневих вод виконуватимуть спеціальні фільтруючі шари (ґрунтова суміш, щебінь та ін.), а також спеціально підібрані рослини, стійкі як до вологи, так і до більш посушливих періодів.

Зовні така система матиме розкішну та різноманітну рослинність і привабливий вигляд, а також підвищить біорозмаїття.

В підгірних частинах парку пропонується влаштувати так звані дощові сади – ділянки для збору поверхневої води, які нагадуватимуть клумби з різноманітною вологостійкою пишною рослинністю і наповнюватимуться водою під час опадів. Окрім того, з системою поверхневого очищення води можна поєднати систему накопичення води у спеціальних підземних резервуарах. Вода накопичуватиметься у періоди з рясними дощами і використовуватиметься у посушливі періоди. Такі системи стають все більш актуальними через все більш відчутні зміни клімату, нерівномірний розподіл опадів впродовж року і значне збільшення тривалості посушливих періодів. Система накопичення води в умовах місцевого клімату може забезпечити 60 -70 відсотків потреби у води для поливу.

Павлівський парк розташований у басейні р. Либідь.

На даний момент поверхневі води з території та вулиць скидаються неочищеними і потрапляють у р. Либідь. Павлівський парк може стати першим об’єктом у Києві, що має таку систему та таким, що скидає очищені поверхневі води.

Крім рішень, що стосуються води, у проекті пропонується провести переосмислення території парку, його окремих функціональних зон і ділянок, зокрема, наситити новими функціями: влаштувати майданчик для літніх кінопоказів, естраду для вуличних музикантів, створити умови для проведення танців, святкових заходів, дитячий майданчик, місця відпочинку для всіх вікових категорій, спортивний майданчик, ролер-дром. Враховуючи існуючі хаотично влаштовані та неестетичні місця продажу гарячих напоїв, облаштувати один такий майданчик у чітко визначеному місці. А також є ідея розмістити в парку скульптури та арт-інсталяції.

2-(1)

Натисніть, щоб збільшити фото

Реконструйований парк може отримати унікальну ідентичність, стати першим еко-парком з сучасним дизайном у Києві та Україні і взірцем для інших. Окрім того, він стане місцем зустрічі та приємного проводження часу мешканців місцевої громади, підвищить комфорт проживання, соціальний та екологічний клімат. Реконструкція підвищить економічну привабливість як самого парку, так і прилеглої до нього території.

Зараз частина території скверу огороджена парканом. За словами депутатки Київради Ольги Балицької, зроблено це забудовником ПрАТ «Авіакомпанія «Віта». Місцеві мешканці вже півтора року борються проти зведення на Обсерваторній гірці, яка знаходиться поряд з Павлівським сквером, багатоповерхового будинку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button