Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23395 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Прем’єр-міністр Сінгапуру Лі Сянь Лун запустив програму «Розумна нація», частина якої передбачає встановлення датчиків і камер, щоб комплексно аналізувати життя країни, передає Rusbase.

ft-aa098_singap_p_20160411151812.jpg.700x466_q95

Фото: Sam Kang Li/Bloomberg News

Масштабна ініціатива «Розумна нація» (Smart Nation) допоможе уряду слідкувати за чистотою публічних місць, кількість людей на вулиці і точним пересуванням усіх зареєстрованих в місті автівок. Імовірно, програма торкнеться всіх мешканців Сінгапуру, втім поки до кінця не зрозумілі всі царини її застосування. Вже зараз уряд розробляє і використовує системи, які здатні виявити паління у заборонених місцях, чи як хтось викидає сміття з вікон багатоповерхівок. Більша частина інформації буде завантажуватися до системи «Віртуальний Сінгапур» (Virtual Singapore).

smartsingaporegraphic252.jpg.700x651_q95

Зображення: Smart Nation

Платформа дасть змогу державі в реальному часі аналізувати життя країни, щоб передбачити, наприклад, поширення небезпечних інфекцій чи реакцію натовпу на вибух в торговому центрі. Також датчики, які встановлять компанії в будинках літніх людей, зможуть сповістити родину про небезпеку, якщо людина перестане рухатися чи хоча б змінить звичну схему пересування. Згідно з офіційними заявами, програма спроектована для того, щоб за допомогою технологій, покращити якісь надання державних послуг, налагодити зв’язок із громадянами та стимулювати розвиток інновацій в приватному секторі. Впровадження інновацій полегшується тим, що багато аспектів життя сінгапурців, включаючи громадський транспорт та житло, контролюються державними компаніями.

pmlhl25112014e_2x.jpg.700x467_q95

Прем’єр-міністр Сінгапуру представляє проект Smart Nation National на церемонії lnfocomm Awards 2014. Фото: Lau Fook Kong

Держава вже опублікувала двовимірну онлайн карту, яка допомагає мешканцям відслідковувати вільні місця на паркінгах чи рівень паводків. Надалі чиновники планують за допомогою цієї карти змінювати маршрути автобусів відповідно до місць збору пасажирів, створювати моделі впливу хмарочосів на діаграму вітрів і картографувати поширення інфекційних хвороб. За допомогою смартфонів мешканців дорожні служби зможуть вимірювати рівень «бовтанки» в автобусах, а у всі зареєстровані автівки вмонтовують засоби зв’язку із супутником, які допомагають оптимізувати дорожні збори на основі пройдених кілометрів.

smart-nation-singapore-traffic-jam.jpg.700x437_q95

Зображення: Rusbase

Уряд обіцяє розмішувати датчики лише там, де вони можуть принести реальну користь мешканцям, а дані почнуть збирати лише після того, коли буде зрозуміло, як саме їх використовувати. За законами Сінгапуру, будь-яке рішення про використання даних, зібраних системою Smart Nation, не потребує дозволу суду чи громадян, тому важливою проблемою може стати злам мережі хакерами.

Читайте також: Що таке Smart City: в світі та в Києві.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button