Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З 17 травня триває воркшоп зі створення НЛО-сцени у хащах між Львівською площею та Глибочицькою вулицею.

НЛО

Зображення: Pylorama

Воркшоп, організований командою Pylorama відбувається в рамках підготовки до фестивалю самоорганізації громад DIYstvo 2016. Його завершенням стане проведення самого фестивалю 28 травня.

Під час заходу усі охочі, разом з організаторами та спільнотою гаражного кооперативу в лісових хащах на вулиці Петрівській 30/34, можуть вдихнути життя у захаращену й нікому не відому лісову ділянку в серці Києва. Організатори планують реалізувати три амбітні проекти партисипативного будівництва.

Процес2

Фото: Pylorama

Зараз будується сцена у вигляді літаючої тарілки прибульців з мобільним накриттям. Тарілка являє собою мобільний елемент і одночасно навіс, накриття на сцену від дощу. За задумом організаторів, вона стане органічним елементом простору, буде підніматися на чотири метри та опускатися до землі. Поверхню тарілки розмалюють художники.

Процес3

Фото: Pylorama

Ще одним результатом воркшопу мають стати модулі сходів для забезпечення прямого зв’язку Львівської площі з вул. Глибочицькою. За задумом організаторів, територія, де раніше був шар сміття, має перетворитися на публічний простір. Команда планує надалі зайнятися розвитком всієї території, адже на час фестивалю працюють лише зі сценою та амфітеатром сидінь. Кінцева мета − спільно з мешканцями прилеглих гаражів, міськими активістами оживити локацію, перетворити її на відкритий публічний простір, де влітку можуть проходити різноманітні кіно-, музичні, художні активності.

Косміна
Дана Косміна
архітекторка

Така форма сцени символізує перше відкриття цієї місцевості, першу інтервенцію. Ми, так би мовити, приземляємося тут молодіжним десантом, немов десантуємось на Марс: приходимо, розчищаємо, активізуємо територію. В наших планах зберегти територію дикою, невихолощеною. Ми хочемо візуальним жестом залучити якомога більше людей до цього космічного і недоторканого клаптика, шматка природи в серці Києва між Львівською і Глибочицькою, який досі був невідомим більшості киян.

Важливо розуміти, що це проект не однієї людини, а групова робота «Центру візуальної культури», власників сусідніх гаражів, це така колаборація між різними інституціями, мешканцями. Нам важлива думка кожної людини, що має стосунок до локації, кожна історія, як місцина виникла, чому її відкрили лише зараз. На початку ми мали конфлікт молодших власників гаражів і старожилів, які дуже насторожено ставляться до того нового, що відбувається на локації, це їх лякає. Але для нас важливо було виступити таким арбітром між різними аудиторіями і віковими категоріями. Ми прагнемо заручитися підтримкою якомога ширшої аудиторії так якомога більше популяризувати інформацію про місцину. Нам дуже подобається, що локація схожа на анархістську комуну без зайвої вихолощеності, стерильності, вона самобутня, доступна для всіх і цей дух ми хочемо зберегти.

Організатори вже мають багато напрацьованого матеріалу, вокршоп готувався понад місяць, хоча триватиме лише два тижні. Надалі вони планують виділити час протягом літа на програму активностей художнього та архітектурного спрямування. Для них важливо, щоб учасники могли будувати конструкції власними руками, «зроби сам» − провідна тема фестивалю. Планується також створення книжки-довідника, присвяченого самій локації, її історії та планам на майбутнє. На початку він буде в електронному варіанті, викладений у відкритий доступ в соцмережі.

Процес4

Фото: Pylorama

У четвер, 26 травня о 19:00 можна буде відвідати лекцію Дани Косміної − «Екстрена архітектура як відповідь деструктивному середовищу», яка буде теоретичним продовженням воркшопу. Лекція націлена виявити феномен утворення локальних громад, які впливають на міські процеси шляхом мікро-архітектурних проектів. Учасники зможуть ознайомитись з тим, що наразі являє собою «депресивне середовище», хто такі «пасивні воїни», скільки коштує «тактичний урбанізм», які існують методи «польової роботи» тощо. Дана проведе бриф-аналіз власних та міжнародних проектів. Паралельно до теоретичної лекції протягом двох тижнів триватиме практичний воркшоп спільно з громадою гаражного кооперативу.

Започаткований 2009 року в Києві, фестиваль DIYstvо щороку залучає до участі низові та активістські ініціативи у сфері міського розвитку, самоорганізації громад, ручної роботи, друку та музики. Він відбудеться в суботу, 28 травня, на території лісу та гаражного кооперативу на Петрівській 30/34.


Місце: DIYstvo

Адреса: Київ, вулиця Петрівська 30/34.

Дата: 26 травня

Час: 19:00

Вартість: Вхід вільний


Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button