Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23479 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мером Рима вперше в історії обрали жінку – Вірджинію Раджі (Virginia Raggi), представницю опозиційного «Руху 5 зірок», повідомляє Hromadske TV. Її колега по партії Кіара Аппендіно (Chiara Appendino) перемогла в Турині.

4

Фото: thewallpaper.co

Згідно з остаточними результатами голосування, що відбулося у неділю, 19 червня, в другому турі муніципальних виборів у Римі, 37-річна Раджі отримала 67,2% голосів. Її суперник від правлячої Демократичної партії Роберто Джакетті (Roberto Giachetti) отримав 32,8%, якого підтримав прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці.

«Ми розпочнемо боротьбу з непотрібними витратами, які, як видно після понад дворічної діяльності незалежної комісії з витрат, складають мільйон двісті тисяч євро на рік. Нам треба припинити ці витрати, а кошти спрямувати на покращення сервісу. Ми будемо працювати, щоб відновити роботу букви закону та прозорість в державних установах після 20 років поганої політики та управління мафії капіталу. У нас такого не буде, ми такого не хочемо», – заявила Вірджинія Раджі, повідомляє Euronews.

Основною темою кампанії Раджі була боротьба з корупцією та привілеями. Перед новою очільницею Риму постануть виклики, пов’язані з проблемами у сфері транспорту, комунальній сфері та дефіцитом бюджету. Одним з рішень Раджі на посаді мера може бути відмова від висування кандидатури Рима на проведення літніх Олімпійських ігор 2024 року. Заявку столиці вже підтримав уряд, і тепер розглядає Міжнародний олімпійський комітет.

Попередній мер Рима Іньяціо Маріно пішов у відставку в жовтні минулого року після скандалу, пов’язаного з розтратою бюджетних коштів. Опозиційні партії звинуватили його в тому, що він використовував кредитну карту муніципалітету в особистих цілях, у тому числі і на обіди в ресторанах зі своєю родиною.

31-річна Кіара Аппендіно, яка також балотувалася на посаду мера Турина від «Руху 5 зірок», набрала майже на 10% голосів (54,5 проти 45,4%), більше ніж П‘єро Фассіно, представника керівної Демократичної партії, що був мером міста останні 5 років.

2

Кіара Аппендіно, Фото: linkiesta.it

Спостерігачі відзначають, що «Руху 5 зірок» переміг, оскільки за його пердставників/ниць проголосувади прихильники правого центру, які лишилися без кандидатів/ок у другому турі. На цих виборах спостерігалася рекордно низька явка. У Римі проголосувала поливна виборців, в Турині – 53%. В цілому по країні явка склала 50,4%.

«Рух 5 зірок» (Movimento 5 Stelle, M5S) – італійська політична партія, яку заснували популярний комік Беппе Ґрілло і підприємець Джанроберто Касаледжіо 4 жовтня 2009, щоб об’єднати людей, які вірять в ідеали чесності та прямої демократії. За їх уявленнями, політики обрані народом і повинні працювати не в своїх інтересах, а на країну і тільки протягом короткого проміжку часу. Вони не повинні мати судимостей. Для партії характерні популізм, енвайронменталізм, і частково євроскептицизм. Партія також підтримує пряму демократію та загальний вільний доступ в Інтернет як одне з фундаментальних прав людини, засуджує корупцію. Партія швидко стала популярною і домоглася серйозних успіхів у політичній боротьбі. Третє місце з більш ніж 25% підтримки на парламентських виборах в лютому 2013 року стали головною сенсацією цих виборів. У травні 2016 року рух підтримав законопроект про цивільні шлюби для одностатевих пар.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button