Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Громадська організація Pixelated Realities разом з Управлінням археології Києва та Міністерством культури України презентували проект «Віртуальна реальність Поштової площі».

DSC_0066

Протягом 2015-2016 року під час археологічних робіт в рамках реконструкції Поштової Площі в Києві були відкриті унікальні знахідки княжої доби та залишки прибережного міського кварталу середньовічного Києва. Під керівництвом Михайла Сагайдака на розкопах вдалося виокремити і дослідити численні сліди перебудов та реконструкцій міських комунікацій, були знайдені фрагменти міської дороги, вкритої суцільним настилом із колод, залишки будинків та укріплень 11-18 століть.

DSC_0042 DSC_0033 DSC_0030

Раніше вважалося, що Київ цих часів завершувався ближче до вулиці Сагайдачного, але тепер можна стверджувати, що на території Поштової площі розміщувався порт, кипіло життя та жвава торгівля. На місці розкопок знайдено печатки княжої доби, монети, хрестики, кільця та персні, наконечники стріл, стремена, глиняний посуд, тощо.

DSC_0044

Представники Pixelated Realities місяць працювали над створенням застосунку для смартфону, у якому можна помандрувати археологічними розкопками під Поштовою. Для цього було зроблено близько 2000 фотографій, які потім були оброблені програмним забезпеченням у єдину 3D-модель. Мобільний застосунок дозволяє у спеціальних окулярах Google Cardboard (як у міністра культури Євгена Нищука на фото) пройтися цією моделлю. Поки що програма доступна тільки на смартфонах розробників, але найближчим часом (1-2 тижні) з’явиться у Google Play Store.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button