Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Верховна Рада прийняла законопроект №3224, яким фактично узаконила пластикові ID як паспорт громадянина України та інструмент цифрової верифікації.

Паспорт

Фото: Арсен Аваков

За відповідне рішення, повідомляє ain.ua, проголосували 226 народних депутатів. Після набуття законом чинності старі паспорти можна буде обміняти на нові та використовувати їх, окрім традиційного посвідчення особи, також для доступу до широкого спектру цифрових послуг. ID можна використовувати для авторизації при використанні держпослуг, а також для цифрового підпису. Раніше ID-паспорти видавали лише громадянам, які досягли 16 років та отримували цей документ вперше.

Радниця мера Львова та лобістка електронного урядування Яніка Мерило вважає, що це доступ до електронних послуг та справжня боротьба з корупцією. Вона зазначила, що попри старання деяких «реформаторів» провалити закон, його все ж прийнято. «Так, закон недосконалий, – написала Яніка у facebook, – але якщо ви такі закони не підтримуєте, то або не розумієте, що крупний план важливіший за деталі, або ви не борці з корупцією».

Електронний паспорт або ID – це пластикова картка з фотографією громадянина та з чіпом, куди записані дані власника, а також можуть бути нанесені відбитки пальців та цифровий підпис (за бажанням). Одна з відмінностей від звичайного паспорта – на самій карті не вказано сімейний стан, він буде записаний на чіпі. З розвитком державних сервісних послуг власники електронних карток будуть отримувати до них доступ.

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button