Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

До списку Світової спадщини ЮНЕСКО включили 17 будівель авторства французького архітектора-модерніста Ле Корбюзьє.

Chapelle notre-Dame du Haut, Vue de l''autel exterieur en Vue de l?autel ext?rieur

Фото: FLC/ADAGP / Paul Koslowsky

У 2016 році список Світової спадщини ЮНЕСКО поповнився об’єктом під назвою «Архітектурна спадщина Ле Корбюзьє: видатний внесок до модернізму». Серія пам’яток архітектурної спадщини Ле Корбюзьє налічує 17 будівель у семи країнах: Аргентині, Бельгії, Франції, Німеччині, Індії, Японії та Швейцарії.

Facades HousesLa Roche et Jeanneret

Фото: FLC/ADAGP / Oliver Martin-Gambier

Як зазначено в описі об’єкту на сайті ЮНЕСКО, ці пам’ятки свідчать про виникнення нового архітектурного стилю, що позначив розрив з минулим. Вони були збудовані протягом півстоліття, періоду, який сам Ле Корбюзьє називав часом «терплячого пошуку».

Facade Clart

Фото: J.J. De Chambrier / OFC

Комплекс капітолія в місті Чандігарх (Індія), Національний музей західного мистецтва в Токіо (Японія), будинок доктора Куручета в Ла Плата (Аргентина) та житловий комплекс у Марселі (Франция) відображають запропоновані модернізмом у ХХ столітті архітектурні прийоми вирішення задач, поставлених новими потребами суспільства. «Ці шедеври людського генія також свідчать про інтернаціоналізацію архітектурного мистецтва», йдеться в описі.

Ousides Assembly, Chandigarh

Фото: FLC/ADAGP / Bénédicte Gandini

Будівлі Ле Корбюзьє відповідають трьом із шести необхідних критеріїв для занесення до Світової спадщини:

  • Об’єкт є шедевром людського творчого генія.
  • Об’єкт свідчить про значний взаємовплив людських цінностей протягом певного періоду часу або в певному культурному просторі, в архітектурі або в технологіях, в монументальному мистецтві, в плануванні міст або створенні ландшафтів.
  • Об’єкт безпосередньо чи матеріально пов’язаний з подіями або традиціями, з ідеями, віруваннями, з художніми або літературними творами і має виняткову світову важливість.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button