Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Власник кафе на Львівській площі Павло Морозов задумав і скоро реалізує проект благоустрою скверу. «Хмарочос» розповідає про успішний кейс співпраці бізнесу та міської адміністрації.

Хто проводить реконструкцію і чиїм коштом?

У 2010 році на Львівській площі з’явилось нове приміщення у формі купола. Його орендатором та засновником кафе Dragee став підприємець Павло Морозов. Таку конструкцію польського виробництва власнику порекомендувало Київське інвестиційне агенство. Передбачалось, що таких куполів по Києву буде декілька, але пілотний проект на Львівській площі так і залишився єдиним у своєму роді.

2

Ескіз променаду

З 2013 року власник приміщення та орендатор почали замислюватись над проведенням реконструкції закладу. У той же час виникла ідея профінансувати благоустрій скверу поряд, в рамках ідеї соціально відповідального бізнесу. На відміну від багатьох інших робіт з благоустрою, було вирішено зробити з оновленого скверу приклад і показати більш якісний підхід до оформлення зелених зон, розповідає Павло. І ескізний проект благоустрою, і ескізний проект реконструкції кафе для підприємців розробляла архітектурна студія 2b Group під керівництвом Слави Балбека.

1

Ескіз променаду

У 2016 році з’явився шанс реалізувати задумане. За ідеєю розробників, спочатку має бути зроблений благоустрій скверу, і вже після цього розпочнуться роботи з реконструкції приміщення кафе. Фінансується оновлення зеленої зони виключно з приватних коштів: проектні роботи оплатив власник Dragee, а благоустрій робиться за сприяння Благодійного фонду «Майбутній Київ». За словами Павла, всі документи щодо благоустрою з міською адміністрацією та КО «Київзеленбуд» вже підписані, а роботи мають початись у серпні.  Окрім Слави Балбека, до робіт можуть долучитись також дизайнери з «Агентів змін»: зараз з ними ведуться переговори щодо розробки навігаційних вказівників та інформаційних стендів у сквері.

Що зміниться на Львівській площі?

За проектом, у зеленій зоні мають покласти нову плитку великого розміру замість стандартних київських бетонних «цеглин». У центрі скверу замість клумби, яку лагідно називають «салатницею», засіють газон та прокладуть доріжки шириною півтора метри. Такі самі доріжки з’являться на витоптаних ділянках скверу, якими, очевидно, пересуваються пішоходи. У проекті також обіцяють збільшити загальну площу зелених насаджень приблизно на 250 квадратних метрів за рахунок зменшення заасфальтованої частини скверу навпроти супермаркету Billa. Там зроблять невеликий променад з місцями для відпочинку.

4

Ескізна пропозиція благоустрою скверу та реконструкції кафе

Також будуть встановлені нові лавки зі спинками та без й декілька сидінь з сонячними панелями для підзарядки телефонів. Для лавок викладуть спеціальні «кишені» з плитки, щоб вони не стояли на землі. Окрім сидінь, оновлять й решту паркової інфраструктури: урни для сміття, ліхтарі, тощо. Нещодавно відбулась примірка освітлення: пропонується встановити стовпи висотою 4,5 метри зі світлодіодними лампами.

3

З центра скверу приберуть клумбу

Як можна взяти участь у обговоренні?

Варто зауважити, що проект благоустрою скверу не є фінальним. Автори та куратори проекту проведуть презентацію для громади, щоб вислухати всі зауваження та побажання, знизити можливу соціальну напругу навколо гострої для киян теми зелених зон. Після чого за доповненим проектом розпочнуться роботи. Про дату проведення презентації буде повідомлено публічно пізніше.

Крім того, на час робіт з благоустрою, навколо зеленої зони розмістять інформаційні стенди з даними про проект.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23460 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button