Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

29 липня архітектори з Cullmann Workshop й команда ГО «Либідь Є» за підтримки журналу Goethe-Institut Україна  й «Хмарочосу» презентували проект облаштування публічного простору біля берегів річки Либідь. З цього дня розпочалась краудфандингова кампанія зі збору коштів на реалізацію проекту, який відбуватимется на сайті «Хмарочосу».

Last Import - 17 of 17

За два дні з початку краудфандингу зібрано більше 10 000 гривень.Кампанією передбачається у три етапи зібрати 300 000 гривень на реалізацію всього архітектурного проекту. Сумма, яку необхідно зібрати на першому етапі – 100 000 гривень.

В рамках співпраці журналу Goethe-Institut Україна й Київського міського журналу «Хмарочос» протягом півтора року на обох сайтах виходять матеріали про міський розвиток українських та європейських міст. Мета партнерства – налагодити українсько-німецький діалог. Кожній історії про українські міста на сайті «Хмарочосу» відповідає історія про схожий досвід німецьких міст. Однією з історій на «Хмарочосі» була публікація про ініціативу відродження ріки Либідь у центрі Києва, яка стала поштовхом до розробки проекту. 

13735551_1083363068369015_6512454215001311440_o

Візуальний проект облаштування публічного простору біля берегів річки Либідь розробили і презентували архітектори з Cullmann Workshop (Андрій Бражник й Сергій Ковальов), а також команда ГО «Либідь Є» (Семен Поломаний, Віталій Даниленко, Валентин Уваров). Для того, аби втілити задумане у життя, активісти та архітектори разом з журналом «Хмарочос» запустили збір коштів онлайн – будь-хто може зробити внесок у відродження річки за допомогою платіжної картки на сайті.

[metaslider id=19257]

В рамках проекту запроектовано ремонт мосту через Либідь, збільшення зелених насаджень навколо, місця для сидіння, ліхтарі, створення металевої огорожі вздовж річки. Також планують облаштувати зручний перехід через колектор річки Клов, яка впадає у Либідь на цій ділянці, і криті павільйони для публічних заходів.

Річка Либідь – протікає вздовж правого берега Києва, у тому числі й у центральних районах міста. Це – найбільша мала річка Києва. Її береги могли б стати чудовим громадським простором для відпочинку, занять спортом чи спілкування, аби більша її частина не була захована у колектор. У 1930-ті роки заболочені ділянки водойми стали розсадником малярії, тому радянським керівництвом міста було вирішено розпочати будівництво Либідського колектора. Наразі у світі спостерігається тенденція вивільнення міських річок з колекторів і перетворення їх на рекреаційні зони. Масштабний проект було реалізовано у Сеулі (Південна Корея), де забетонували річку Чхонгечхон, а нед нею збудували шосе. Проте через сорок років річку повернули жителям міста.

ГО «Либідь Є» привертає увагу до річки Либідь шляхом проведення публічних заходів і облаштування публічних просторів на її берегах. Один із засновників ГО – Семен Поломаний розробив концепцію ревіталізації водойми, за яку отримав приз міжнародного архітеткурного фестивалю CANactions. Активісти розкажуть, на якому етапі знаходиться реалізація проекту, а також про важливість досягати швидких результатів, аби рухатися до досягнення великої мети – повернення річки у публічний простір міста.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button