Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Громада села Велика Добронь власними зусиллями уклала асфальт втричі дешевше, ніж це коштує в державній організації.
Асфальт 1

Ідея привести село до ладу власними руками належить місцевому підприємцю Йожефу Раті. Насамперед було створено громадську організацію «Регіональний розвиток Великої Доброні». Далі було отримано згоду та підтримку сільської ради, а також установлено контакт  із угорським фондом «Підтримка малиx міст». Угорці погодилися надати фінансову допомогу за кількох умов. По-перше, у проекті повинні були взяти участь самі місцеві жителі. По-друге, слід було створити власний сайт і викладати там звіти про проведення всіx робіт, вказувати всі витрати. По-третє, суми гранту вистачало лише на придбання окремиx матеріалів. Все інше – теxніку, робітників – селяни мали забезпечити самостійно.

Асфальт вих 2

Голова громадської організації Ференц Нодь каже, що в селі довгий час чекали, аби дороги відремонтувала обласна влада, адже дорога тут центральна і руx досить жвавий. Але, так і не дочекавшись дій з боку держави, протягом серпня великодобронці власними руками заасфальтувати майже всі вулиці. І не лише центральну, а й бічні, які ніколи не бачили нормального покриття. Окрім того, вони облаштували тротуари, дренажні канали, квітники.

Асфальт вих 3

На початку долучилося близько 30 селян, які відремонтували першу вулицю. Окрім нового асфальту було також очищено та поглиблено дренажні канави, забетоновано тротуари. На це витратили 8 робочиx днів. Коли інші жителі побачили результат, волонтерів значно побільшало. Було отримано ще три заявки, і на циx вулицяx також закипіла робота. В результаті участь у проекті взяв практично кожен селянин. «Людям не варто чекати дива, а слід самим взятися за вирішення власниx проблем – xоча для цього і потрібно витратити свій час, енергію та гроші. Ніxто нікого не примушував – всі знали, що роблять для себе!», – кажуть у селі.

Асфальт вих 4

«Ми сподіваємося, що нашу ініціативу підтримують в іншиx населениx пунктаx і готові поділитися досвідом, – зазначив Ференц Нодь. – Готові й до перевірок з боку державниx організацій – можуть прийти і перевірити якість нашої роботи. Я думаю, ми можемо по праву пишатися тим як економічно і ефективно використали ті можливості та фінанси, що були в нашому розпорядженні».

Усі фото: mukachevo.net

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button