Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Режисери музичних відео та виконавці активно експлуатують забудову та естетику піздньорадянської доби і 90-х років та створюють новий візуальний образ постсоціалістичного регіону. «Хмарочос» зібрав найяскравіші кліпи останніх років, де декораціями служить архітектура модернізму.

Макс Корж – Слово пацана

Білоруський виконавець розповідає історію з уявних 90-х про чоловічу дружбу без бар’єрів та бійки «стінка на стінку». Все це відбувається на пустирях між панельними будинками, де мешкають герої відео. Окрім типової забудови та 30-річних автівок тут також можна побачити такі популярні в 90-ті спортивні костюми.

Скриптонит – VBVVCTND

Казахський виконавець Скриптонит об’єднує традиційну для реп-музики тему життя у бідних районах й соціальну лірику з локальним контекстом. Назва кліпу розшифровується як «Вибір без варіантів – все, що ти нам дав» та натякає на боротьбу за виживання у збіднілих постсоціалістичних містах, на кшталт Павлодару, родом з якого музикант.

ЛУНА – Грустный Дэнс

Кліп теж знятий в Києві – у Центрі візуальної культури на Глибочицькій та в бібліотеці ім. Вернадського. Режисер та виконавиця активно експлуатують образи 80-90-х років: популярну synth pop музику, телевізори та відеоігри, архітектуру та інтер’єри тих часів.

Грибы – Интро

Вірусне відео, яке принесло популярність гурту, насправді «запозичує» візуальні плани та стиль зйомки з відомого кліпу «99 problems» американського реп-виконавця Jay-Z. Режисеру «Интро» потрібно було лише знайти такі багатоповерхівки й баскетбольний майданчик, як у Нью-Йорку. Так будівлі на вулиці Антоновича в Києві стали місцевим замінником «праджектів» (соціального житла в США).

Bitleks – Двигай телом

Музичне відео знято на фоні київських будівель доби радянського модернізму: корпусів КНУ ім. Т.Г. Шевченка, лікарні вчених НАН України. Облицювальний камінь для цих, а також багатьох інших споруд у Києві везли з Інкерману у Криму. Цей матеріал відомий ще з античних часів, наприклад його вивозили у Рим для будівництва. В українській столиці облицювання інкерманським камінням є своєрідною візитівкою громадських споруд доби радянського модернізму.

Kurgan feat. Agregat – Тусуйся

Двоє дуже популярних в Україні хлопців, що декілька років тому викладали у Youtube свої сільські хіп-хоп кліпи, тепер виступають у клубах та на концертних майданчиках по всій Україні. Несерйозні та аматорські відео з текстами на суржику, показують побут та жартують над стилем життя старшокласників у сілах та невеличких містечках.

Mujuice – Не забудем, не простим

Кліп-прогулянка містом російського електронного музиканта, у якій шлях вибраний спеціально через модерністичну та індустріальну забудову.

BRUTTO – Середні Віки

Пісня білоруського гурту BRUTTO українською мовою на слова Сергія Жадана. Кліп знятий у Києві, переважно у спальних районах міста. За словами автора віршів середньовічні перипетії чи сцени полювання на відьом найкраще знімати у спальних районах великих українських міст, оскільки тут є потрібна масовка та декорації, а ще режисеру не потрібно пояснювати, що саме він хоче втілити під час зйомок.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button