Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23462 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Заступниця директора Департаменту містобудування і архітектури КМДА Ганна Бондар в суботу, 3 грудня, на заході для ландшафтних архітеткорів Green Conference 2016, презентувала наміри адміністрації провести два архітектурних конкурси на облаштування парків у селищі Биківня і вздовж річки Почайна на Оболоні.

Обидва конкурси хочуть провести, за словами Ганни Бондар, у якості пілотних проектів, так як конкурсна процедура є найбільш прозорою та дає можливість обрати дійсно найкращий проект з запропонованих. Обидва парки передбачені затвердженими Київрадою детальними планами території, навколо яких досі точаться політичні дискусії.

Перший конкурс стосуватиметься частини лісу у Деснянському районі у селищі Биківня. Згідно з затвердженим ДПТ, на виділеній території лісопарку має бути створений ландшафтний парк Героїв України. Поряд з ним буде розташовано новий житловий комплекс, який наразі будується. Замовником конкурсу буде КП «Київський центр розвитку міського середовища», реалізацією буде займатись Асоціація ландшафтних архітекторів України, а Департамент містобудування і архітектури КМДА виступить партнером конкурсу. Результати конкурсу хочуть показати наступного року на фестивалі у Києві.

За задумом адміністрації, має бути проведення публічного обговорення конкурсного завдання, подаватись мають саме проекти, а не проектні ідеї, до того ж для прозорості процедури має бути створено наглядовий орган, куди увійдуть представники зацікавлених сторін (стейкхолдерів) створення парку.

3_proektn_plan

Парк знаходиться під №50. Натисніть для збільшення

У КМДА також є плани щодо створення парку Почайна на Оболоні. Це має бути всеукраїнський архітектурний закритий конкурс на ескізний проект відродження річки Почайна з благоустроєм території. Ганна Бондар також повідомила, що зараз триває процес відведення земельної ділянки під парк.

pochayna-5

Русло річки, навколо берегів якої планують створити парк

Зараз частина території засмічена, десь річка протікає у природних берегах, десь у колекторі. Навколо цієї річки знаходиться ряд виробничих будівель, а також поряд ведеться будівництво ТРЦ «Блокбастер» і планується будівництво житлового комплексу. Народився цей проект з ініціативи громадської аткивістки Аннабелли Моріної, яка разом з однумцями об’єднала киян у громадський рух з відродження річки Почайна. Навесні цією ініціативою спільно з КП «Плесо» у деяких місцях були проведені роботи з очищення берегів.

Замовником цього конкурсу виступить Департамент містобудування і архітектури КМДА, а співорганізатором стане громадський рух «Почайна». Окрім створення, як і в попередньому конкурсі, наглядового органу, організатори також хочуть провести освітній курс для учасників, у якому експерти з іноземних країн зможуть розповісти про досвід ревіталізації території навколо малих річок. Також у планах проведення воркшопу для архітекторів на цю тему.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button