Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві підбили підсумки проекту «Культурно-освітня академія», який був започаткований Goethe-Institut.

Протягом трьох років академія розвивала українське культурне середовище та популяризувала тему культурної децентралізації. У 2014 році українські культурні менеджери та активісти лише обговорювали власні ініціативи та їздили до Німеччини на навчання, а у 2016 –Goethe-Institut виділив 16 грантів на втілення найкращих ідей у життя. За три роки роботи інституту вдалося створити мережу, яка дозволила обмінятися досвідом і налагодити контакти між українськими та закордонними культурними менеджерами. Розповідаємо про деякі проекти детальніше. 

Літературний центр імені Шмуеля Аґнона у Бучачі

buchach_-foto-viktor-grab

Активісти облаштували публічний простір – «Арт Двір» у центрі маленького міста Бучача Тернопільської області, де проводили мистецькі заходи. Згодом заснували Літературний центр імені Шмуеля Аґнона і літературну резиденцію при ньому. За час існування резиденції її відвідала письменниця Софія Андрухович, а також Євгенія Сенік й Андрій Любка. З презентаціями приїжджали літературна корпорація Meridian Czernowitz і Тарас Прохасько. Назва центру пов’язана з відомим на заході письменником Шмуелем Аґноном, який народився і жив в українському місті Бучачі, перш ніж переїхати до Ізраїлю. Він є лауреатом Нобелівську премію з літератури.

Культурна мапа Бердянська

screen-shot-2016-12-06-at-13-16-40

Що подивитися у Бердянську, крім моря і пляжу? Тепер відповідь на це питання дає проект «Культурна мапа Бердянська», яка була створена місцевими активістами з метою популяризації культурної спадщини міста.

Інтерактивній онлайн-мапі передував масштабний проект «ВХІД на СХІД», у рамках якого організатори провели низку концертів, вистав, виставок і лекцій. Культурна мапа Бердянська стала наступним етапом взаємодії з городянами і гостями міста. Проект зібрав на сучасній і доступній платформі культурні пам’ятки, які визначають суспільне, економічне й релігійне життя міста. Наразі мапа складається з двох розділів: «Історія» і «Сучасність», і доступна онлайн.

Проект URBAN FUTURE у Вінниці

proekt-urban-future-u-vinnitsi

Участь у «Культурно-освітній академії» і поїздка до Німеччини надихнули молодих вінничан на створення школи урбаністики URBAN FUTURE. Учнями школи стали професійні художники, архітектори, дизайнери. Після закінчення школи вони створили міні-проекти, де виклали концепцію креативної трансформації міста. За результатами навчання організатори обіцяють надрукувати каталог із проектами учасників.

Urban Creativity Lab у Рівному

urban-creativity-lab-u-rivnomu-_foto-oleksandr-buslenko

Інноваційний освітній проект Urban Creativity Lab стартував у Рівному на початку жовтня 2016 року. Впродовж місяця до міста з лекціями та практичними заняттями приїдуть архітектори та урбаністи, формації, що працюють з 3D-технологіями для збереження культурної, мистецької та історичної спадщини, а також арт-директори культурних проектів та ініціатив з Києва та Одеси. Детально про лекції школи можна прочитати тут

Учасники академії й надалі планують розвивати свої проекти у містах. Хоча трирічна програма «Культурно-освітньої академії» офіційно завершилася, взаємодія Goethe-Institut з українськими культурними менеджерами продовжується: у грудні інституція обіцяє оголосити плани на 2017 рік.

Фото на головній: wikimedia

    Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23475 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
    | Хто ми такі?

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button