Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В Україні існує ціла галузь економіки, що сконцентрована навколо пішохідних транзитних потоків.

Усюди, де є значний рух людей, буде хаотично і неконтрольовано розвиватись підприємництво з «місцевим колоритом». У стихійної торгівлі відсутнє поняття сервісу, цінність задоволеного клієнта через великий потік потенційних покупців прямує до нуля, а деякі види «бізнесу» взагалі схожі на шахрайство. Тим не менш, всередині цієї «ренти з пішохідних потоків» є свої закони, попит і конкуренція. Адже у кожного пішохода є готівка у гаманці, за отримання якої  всі й змагаються. Все це «первинне накопичення капіталу» відбувається в умовах повної антисанітарії, бруду та шуму.

Насамперед, таку ситуацію можна спостерігати у місцях, де мають бути транспортно-пересадочні вузли – біля станцій метро, популярних зупинок наземного транспорту, на вокзалах і автостанціях тощо. «Хмарочос» на прикладі Центрального київського вокзалу досліджує види бізнесу, які заробляють на пішохідному транзиті.

Тітонька з табличкою «Квартира»

Скільки є на вокзалі: до 7-10 осіб одночасно
Де знайти: біля виходу з Центрального вокзалу, на шляху до станції метро «Вокзальна»

Вокзал – це, перш за все, місце, у яке прибувають люди з інших міст та країн. Вони і є «цільовою аудиторією» жінок, що стоять на виході з вокзалу і пропонують квартири для короткострокової оренди. Ця традиція існує не тільки в Києві, і, фактично, є Airbnb в офлайні, тільки без жодних гарантій, відгуків і можливості переглядати фото квартири перш ніж її замовити. Підходите, говорите про свою потребу у житлі і йдете дивитись квартиру. Замість того, щоб забронювати собі апартаменти чи кімнату в готелі онлайн, деякі пасажири потягів користуються «послугою» цих гучних тітоньок. Якщо захочете якось спробувати – не залишайте, хоча б, цінних речей у такій квартирі.

Таксист

Скільки є на вокзалі: до 10 осіб
Де знайти: на платформах, у переходах, біля виходу з Центрального вокзалу

Логічно, що окрім місця для тимчасового перебування у Києві, пасажиру потяга потрібен ще й транспорт. Жахливою ситуацією з навігацією в місті користуються таксисти – часто вони стоять прямо біля виходу з платформи і голосно пропонують свої послуги мандрівникам. Тільки в 2-3 рази дорожче, ніж коштувало б авто на замовлення. Таким чином, водій заробляє більшу суму на меншій кількості поїздок. Його роботою стають не перевезення, а чіпляння до людей, які тільки вийшли з вагону і намагаються зорієнтуватись, що їм робити далі.

Кухар у кіоску «Шаурма»

Скільки є на вокзалі: 7-8 кіосків
Де знайти: у торговельних рядах на шляху до станції метро «Вокзальна»

На київському вокзалі дивує навіть не наявність улюбленої вуличної їжі киян, шаурми. Дивує кількість кіосків, де її готують, які не закриваються роками, а отже, певно, є прибутковими. Поряд один з одним працюють до 7-8 кіосків. Кожен – зі своїм кухарем, меню і «дизайном» оформлення точки продажу. А також зі своєю чергою. Привертають увагу по-різному: хтось може надягти яскравий капелюх, інший увімкне голосно східну музику, а у третього назва на вивісці буде написана більшим шрифтом. Весь цей шум (візуальний і звуковий) і створює неповторне відчуття базару, на який перетворюють будь-який популярний транспортно-пересадочний хаб. З одного боку лунає музика, а з іншого – доносяться крики «Квартира!» і «Таксі!». І якщо ви повертаєтесь з поїздки, то точно знаєте – ви вдома.

Продавчиня смажених пиріжків

Скільки є на вокзалі: 2-3 точки
Де знайти: біля ТЦ «Полісся», поряд з виходом зі станції метро «Вокзальна»

Вид бізнесу, що витісняється шаурмою, «Форнетті» та міжнародними мережами фаст-фуду. Найбільша точка з пиріжками знаходиться на вході до ТЦ «Полісся» біля кінцевої зупинки тролейбусів і автобусів. Ідеальний варіант перекусу, якщо хочете влаштувати шок своїй печінці та підшлунковій залозі, особливо, запивши МакКавою. Продавчиня заверне вам жирний пиріжок зі смаженого тіста у кульочок та зробить розчинний напій. А далі можна і сходити у «Яму» – ринок біля станції міської електрички, усе що залишилось від величезного «оптового» ринку продуктів та одягу 90-х років. Якщо порівняти київський вокзал зі структурою «Божественної комедії» Данте, тоді «Яма» буде дев’ятим колом пекла для зрадників (восьмим колом буде автостанція маршруток).

Міняйло валюти

Скільки є на вокзалі: невідомо
Де знайти: у головному холі Центрального вокзалу

Якщо ви дістанете валюту у холі вокзалу чи почнете шукати вікно обміну валют, за кілька секунд вас зустріне чоловік чи жінка з великою кількістю готівки та запропонує обміняти ваші гроші за вигідним курсом, без комісій, підписів квитанцій та іншої зайвої бюрократії. Таким чином, район вокзалу є одним з місць у Києві, де діє чорний ринок валютного обміну.

«Патріот» зі стрічками з українським прапором

Скільки є на вокзалі: до 5 осіб
Де знайти: на шляху від Центрального вокзалу до станції метро

Хлопці-патріоти з’явились після подій Революції гідності, одночасно з іншими «підприємцями», які збирали вздовж доріг на фарбу, щоб розмальовувати мости й огорожі у жовто-блакитний. Граючи на почуттях, вони стоять у натовпі, пропонуючи зав’язати перехожим жовто-блакитну стрічку на сумку чи рюкзак. Якщо перехожий погоджується, йому кажуть, що це не благодійна акція і за патріотичну стрічку треба заплатити. Найсумніше, що ці групи хлопців на вокзалі є вже майже три роки, і весь цей час вони фактично займаються дрібним шахрайством у найжвавішому місці української столиці.

Замість висновку

Звісно, ми зібрали не усі типи підприємців, які живуть з «пішохідної ренти». Є ще галасливі водії маршруток, що кричать «Полтава-Харьков! Маршруточка отправляется!», є продавці «Київських тортів» й мобільних телефонів прямо «з рук». І, хоча весь цей хаос саме на вокзалі потроху відступає, здаючи позиції більш цивілізованим формам бізнесу, а на станціях метро потроху чистять підземні переходи від кіосків, битва за вільний та комфортний публічний простір Києва тільки починається.

Ілюстрації: Кирило Шведов

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23408 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button