Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Громадська організація «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» звинувачує у непрозорості Департамент містобудування і архітектури КМДА.

За словами представниці «Андріївсько-Пейзажної ініціативи», активістки й адвоката Марини Соловйової, у 2016 році громадською організацією був проведений конкурс на найкращий проект сходів з Пейзажної алеї до урочища Гончари-Кожум’яки (зараз район Воздвиженка). Про проведення такого конкурсу ГО попросило комунальне підприємство «Інженерний центр». Результати конкурсу Марина Соловйова опублікувала у пості на Facebook.

Проект-переможець конкурсу. Матеріали: чавун та дерево.

Тоді ж вийшло розпорядження КМДА про капітальний ремонт сходів, але в ньому жодним чином не згадувались результати проведеного конкурсу, як це зазвичай робиться у подібних документах (1), (2). Далі проект капітального ремонту сходів був анонсований київським міським головою та заступником голови КМДА Олександром Спасибко.

Далі, за словами Соловйової, «про переможця конкурсу всі забули». Активістка стверджує, що ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» було повідомлено, що всі повноваження по проекту сходів були скеровані на Ганну Бондар, заступницю директора Департаменту містобудування і архітектури КМДА. У департаменті на початку березня 2017 року зібрали нову секцію дизайну Містобудівної ради, де експерти розглядали вже нову проектну пропозицію реконструкції сходів.

Нова проектна пропозиція. Матеріали: бетон, латунь, алюміній.

Сходи відрізняються тим, що не імітують «старокиївський стиль» і не експлуатують історичні елементи благоустрою Києва – чавунні східці з дерев’яним покриттям, візерунок паркану з бульвару Шевченка. Тим не менш, хоча секція дизайну і вітає спробу зробити якісний проект реконструкції, але висловила ряд зауважень, що стосуються доцільності використання матеріалів (зокрема, проектанти пропонують зробити бетонні сходи з імітуванням текстури дерева), геометричної форми сходів, публічності передпроектних обговорень, тощо. Проект відправлений на доопрацювання.

На засіданні секції були присутні представники ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», які виступили проти нового проекту, мотивуючи це тим, що у них є переможець архітектурного конкурсу. Після засідання Марина Соловйова опублікувала відкритий лист до міського голови Віталія Кличка, у якому закликає мера до «остаточного та конкретного визначення питання про шляхи реконструкції сходів від Пейзажної алеї до урочища Гончарі-Кожум’яки, не допустивши при цьому спотворення Пейзажної алеї бетонними спорудами». При цьому до механізму проведення конкурсу ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» та його легітимності є питання, а у нових проектувальників є потрібні документи, обґрунтування та рішення.

На думку деяких громадських активістів, цей конкурс не може бути підставою для визначення проектувальника, адже його замовником був не Департамент містобудування і архітектури. Зокрема, урбаніст та колишній волонтер Департаменту містобудування і архітектури, Мітя Гурін так коментує ситуацію:

Мітя Гурін
урбаніст

«Мені не зрозуміло, чому питання реконструкції сходів з Пейзажної алеї вирішуються не на професійному рівні – оновленою секцією містобудівної ради, а шляхом публікації відкритого листа з апеляцією до «конкурсу», який знаходиться поза рамками українського законодавства і не може бути законно узятий містом для імплементації. Проведений минулого року конкурс просто не відповідає «Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів», що затверджений Кабміном.

Крім того, зараз 2017 рік, а нам досі пропонують у найстарішому місці Києва зробити невиразні, масивні відлиті з чавуну сходи а-ля ХІХ століття. Виготовлення історичних підробок знецінює оригінали і в той же час не дає висловитися архітекторам сучасності».

За рекомендацією секції дизайну Містобудівної ради, зараз КП «Інженерний центр» має врегулювати юридичні відносини з підрядником на проектування (переможцем конкурсу) до публічної презентації остаточного проекту реконструкції сходів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button