Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Обрізання дерев у Києві – це порушення догляду за зеленими насдадженнями.

Фото: svyat.kievcity.gov.ua

Заступник директора Національного екологічного центру України, еколог Олексій Василюк стверджує, що співробітники КО «Київзеленбуд» в Києві навмисно обрізають здорові дерева з двох причин: їм потрібно весь час робити якусь роботу, щоб отримувати зарплатню, а «омолодження» дерев відбувається з єдиною метою – прискорити їхнє вмирання, щоб його можна було замінити на новий саджанець, гроші на який виділятимуться з міського бюджету.

Про це Олексій Василюк розповів у прямому ефірі на Громадському радіо: «Мені здається, що «Зеленбуд» працює таким чином, щоб весь час мати, чим зайнятися. Якщо з деревами все гаразд, їм нічим зайнятися більшість року. Тому дерева можуть саджати в той час, коли вони сохнуть, наприклад в середині літа. І листя не треба на початку весни прибирати — а вони прибирають. Їм весь час треба робити щось, щоб отримувати зарплату за зроблену роботу». Крім того, у столиці немає ефективного органу контролю за роботою Зеленбуду, а юридичні документи – дефектні акти, вони можуть виписувати собі самі, але найчастіше не роблять і цього. Дерева обрізаються без жодних юридичних підстав, каже Василюк.

Читайте також: Що не так з озелененням в Києві і як це вирішити?

Про шкоду від обрізання дорослих дерев розповіла також екологиня Катерина Полянська: «Ми вивчали із колегами цю тему і докопалися до того, що переносить таке обрізання лише один вид дерева — тополя. І взагалі це не є омолодженням, і не є формуванням крони. Не можна обрізати всю крону, до нуля. Коронування передбачає, що обрізаються гілки лише до певного розщеплення, і те в молодих дерев, але не в тих дерев, яким вже по 15-20 років. Весною не можна взагалі цього робити, адже навесні починають по каналах дерева проходити поживні речовини, тобто дереву наносять рану, та навіть не замазують. У дерева відкриваються судини, до яких можуть потрапити бактерії та грибки, і все це розноситься по дереву».

Тому весною знищують дорослі дерева, коли треба саджати молоді. А в спекотні місяці, коли вже пізно, висаджують саджанці з вже розпущеною кроною; восени згрібають і спалюють листя (що прямо заборонено трьома законодавчими нормами). Найгірше з цього – весна: період знищення дорослих дерев. Чим їх стане менше, тим більше буде роботи комунальникам потім, пише Олексій Василюк у публікації на «Українській правді».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button