Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 237 днів. За цей час ми опублікували 23183 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У рамках проекту Суспільна угода 2017 фонд ІЗОЛЯЦІЯ оголошує народне голосування за проект тимчасової мистецької інтервенції на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві. До фіналу вийшло 4 проекти, проголосувати за які може кожен охочий. Голосування відкрите з 3 по 9 квітня 2017 за цим посиланням.

Міжнародне журі конкурсу, до якого увійшли художниця Синтія Ґутьєррес (Мексика), мистецтвознавиця Євгенія Моляр (Україна), директорка Департаменту культури Київської міської державної адміністрації Діана Попова (Україна), архітектор Рік Роуботам (Велика Британія) та кураторка проекту Суспільна угода Катерина Філюк (Україна), обрало 4 проекти: один з них буде реалізовано фондом ІЗОЛЯЦІЯ  3 – 17 травня 2017 року. Що саме у цей період буде замість Леніна – визначить народне голосування.

Дует італійських митців Afterall (брат і сестра Енцо та Сильвія Еспозіто) пропонує відмовитись від ідей для нових монументів, натомість – акцентувати символічне значення пустого п’єдесталу: їх проект De Pedestal – це дерев’яна конструкція на кшталт клітки, яка повторює форму порожнього постаменту у масштабі 1:2 та розміщується позаду й горизонтально, підкреслюючи його безпомічність.

Художниця з Сербії Мілєна Вучковіч у проекті Мені потрібен герой запрошує розпочати пошук нових героїв, розташувавши на постаменті прожектор, що обертатиметься на всі боки, і змушуватиме замислитись про неперервність та водночас доцільність цього процесу.

Натомість, український художник Микита Шалений вважає, що Героїв не існує – саме так називається його проект, в рамках якого пропонується встановити з обох боків постаменту книжкові полиці й дошки, на яких перехожі зможуть намалювати / написати крейдою те, що вони воліють забути, й вугіллям – те, що вважають потрібним пам’ятати.

Мексиканка Іса Каррільйо у проекті Ритуал природи пропонує зцілити та очистити пам’ять, перетворивши постамент на квітучу розмаринову колону, біля якої проводитимуться медитації для усіх бажаючих.

Дізнатися більше про проекти та їхніх авторів, а також проголосувати можна за посиланням.

Конкурс на проект мистецької інтервенції на місці пам’ятника Леніну на бульварі Тараса Шевченка Суспільна угода 2017 тривав з 23 лютого по 25 березня 2017 року. У результаті було отримано 37 заявок з 18 країн світу, з яких міжнародне журі відібрало чотири фіналісти. Більше про проект тут.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button