Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 237 днів. За цей час ми опублікували 23174 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві визначено переможця архітектурного конкурсу на кращу концепцію «Парку Почайна».

Виграв проект команди архітекторів Валентина Уварова, Віталія Ткача та Дмитра Казакова «Можливість Почайни». Вони пропонують створити вздовж русла річки пішохідний та велосипедний маршрут та низку громадських просторів. В результаті буде продовжена набережна з Оболоні і прокладений новий маршрут до станції метро Петрівка, а також альтернативний маршрут до торговельних центрів і метро, замість ходу вздовж автомагістралі – проспекту Бандери.

Русло річки, навколо берегів якої планують створити парк

Один з авторів проекту, Валентин Уваров, розповідає: «Наскрізною ідеєю і девізом проекту було показати можливість річки Почайни і майбутнього парку в контексті промислово-громадської забудови. Ми запропонували сформувати водно-зелений шлях і поєднати систему озер Опечень (Почайна), затоку Вовкувату, оз. Вербне, Почайнівський канал і Дніпро в єдину систему зелених територій.

Концепція парку полягає в створенні системи громадських просторів – вхідної групи у вигляді пішохідного мостового переходу над проспектом Бандери, далі вздовж річки набережна зона, що переходить в громадський простір, який нині існує на вул. Вербній. Там ми пропонуємо зберегти існуючий мурал (пано).

Після цього розвивається новий громадський простір на колишній дамбі і шлюзі з створенням простору для проведення релігійних обрядів і зібрань. І завершальним громадським простором стане набережна зона на затоці Вовкувата і вихід до Дніпра».

У пояснювальній записці до проекту, подається також приблизна вартість проектування та будівництва першої та другої черг проекту. Так, проектування команда архітекторів оцінює загалом у 13 мільйонів гривень, а будівництво у повному обсязі – у 262 мільйони 150 тисяч гривень.

Нагадаємо, що конкурс було розпочато у лютому 2017 року. Замовником виступив Департамент містобудування та архітектури КМДА, співорганізатором – ГО «Громадський рух «Почайна». У конкурсі визначено три премії: 50 000, 37 500, 25 000 гривень за перше, друге і третє місця відповідно. 29 квітня було останнім днем подачі конкурсних проектів від учасників, в результаті було отримано 11 проектів.

Окрім журі конкурсу, до якого увійшли архітектори, представники громадських організацій, чиновники КМДА, депутати Київради та профільні експерти, був також сформований пул експертів конкурсу, які проводили фаховий аналіз поданих проектів.

Цікаво, що на початку квітня відбувся проектний семінар для учасників Конкурсу з екскурсією по території проектування. Після чого в експертка з урбаністики Катерина Георге провела лекцію з презентацією міжнародного досвіду ревіталізації прибережних зон міських річок, створення парків.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button