Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23471 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Премію Міса ван дер Рое, яку вручають однойменна фундація та Єврокомісія, дали цього року не за новий архітектурний об’єкт, а за концепцію, як працювати з житловою спадщиною модернізму.

Авторам проекту вдалось зберегти будинок і при цьому дати великий вибір сучасних квартир по одній з найнижчих цін в місті, пише Archspeech. Цій реновації передували авіакатастрофа – у 1992 році літак Boeing 747, що залишився без двох двигунів, не впорався з керуванням і врізався в один з будинків у районі Бейлмер на південному сході Амстердама, забравши життя 43 осіб. Трагедія спричинила занепад цього району, а будинки почали зносити і замінювати новим житлом. До тих пір, поки в 2011 році забудовники не дістались до останньої будівлі з забудови 1960-х.

Місцеві жителі змогли відстояти цей будинок у забудовників. Справа в тому, що його хотіли зберегти і як частину історії, і як пам’ятку містобудування: це один з найбільших будинків Нідерландів довжиною 400 метрів, з 500 квартирами на 11 поверхах. Консорціум голандських девелоперів запропонував рішення – будівельники реставрують фасад будівлі – «оболонку», залишаючи планування та інтер’єрні роботи мешканцям, які купували тут квартири.

Читайте також: Спецпроект про архітектуру Києва радянської доби «Монстри модернізму»

У проекті не було планування в звичному розумінні. Мешканці самі визначали які квартири їм потрібні. Каркасна конструкція дозволяла об’єднати типові прямокутні блоки по горизонталі, по вертикалі, поєднати з сусідом навпіл або створити складну багаторівневу структуру. Можливість вибору створила низьку ціну і високий попит. Трикімнатні апартаменти можна було купити за 73,5 тис. Євро.

Як саме ремонтувати фасад будинку, вирішували під час архітектурного конкурсу. З усіх барвистих ідей фасадів переміг непримітний проект «сірої коробки», що не додавав нове, а навпаки робив акцент на оригінальній красі будівлі. Команда бюро NL architects і XVW architectuur відновила початковий вигляд і адаптувала громадські зони під сучасні вимоги.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button