Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

11 травня Рада Європейського союзу затвердила законодавчу пропозицію про скасування короткострокових віз для українців. На 17 травня заплановано підписання відповідного рішення президентом Європейського парламенту та представником головування у Раді ЄС. Після цього підписаний регламент має бути опублікований в офіційному віснику ЄС і тільки тоді рішення набере чинності.

Проте умови безвізу поширяться лише на громадян, які мають біометричний закордонний паспорт. «Хмарочос» з’ясовував, де саме у Києві можна його зробити і скільки це коштуватиме?   

Приготуйте ваші документи та пальці

Біометричний закордонний паспорт, який відчинить європейські кордони, зовні майже не відрізняється від звичайного — це синя книжка на 32 сторінки, куди так само вноситимуть відмітки про перетин кордону. Але в ньому міститься електронний чіп з інформацією про свого власника (персональні дані, фотографія, цифровий підпис і відбитки вказівних пальців).

Оформити його можна у будь-якому підрозділі Державної міграційної служби України або в одному з філіалів державного підприємства «Документ» (щоправда, в останньому – вищі ціни).

Українці вже отримали понад 3,2 млн біометричних паспортів, а ще на початку року ДМС щомісяця отримувала близько 200 тисяч нових заявок.

Зробити «біометрію» доволі просто. Спершу ви обираєте місце, в якому буде зручно отримати новий паспорт (це можна зробити в будь-якому з вказаних нижче відділень, незалежно від району проживання).  

– вул. Пугачова, 17 (Шевченківський районний відділ №1);
– вул. Герцена, 9 (Шевченківський районний відділ №2);
– вул. Гната Юри, 9 (Святошинський районний відділ);
– вул. Миколи Лебедєва, 14-а (Дніпровський районний відділ);
– пр. Бажана, 3а (Дарницький районний відділ);
– вул. Суворова, 14/12 (Печерський районний відділ);
– вул. Межигірська, 30 (Подільський районний відділ);
– вул. Єреванська, 25 (Солом’янський районний відділ);
– вул. Автозаводська, 25-а (Оболонський районний відділ);
– вул.Теодора Драйзера, 22 (Деснянський районний відділ);
– вул. Голосіївська, 15 (Голосіївський районний відділ);
– вул. Березняківська, 4-а (ВЦОД № 1);
– вул. Богдана Хмельницького, 10 (ВЦОД № 2);
– вул. Шевченка, 27 (ВЦОД № 3);
– пр. М. Бажана, 1-Е (центр “Паспортний сервіс”);
– пл. Л. Українки, 1 (документ-сервіс “Готово”).

Далі замовляєте візит до ДМС (для цього можна скористатись посиланням на порталі державних послуг iGov). У заявці вказуєте свої контактні дані (e-mail й телефон), а також дату і час, коли плануєте прийти для оформлення документів.  

В міграційній службі повідомляють, що сьогодні попит на оформлення паспортів значно перевищує можливості місцевих філіалів. І якщо вам не вдалося забронювати місце одразу, можна спробувати подати заявку після опівночі, коли оновлюється інформація на наступну дату. Або скористатися порадою голови ДМС Максима Соколюка:  

«Система спеціально зроблена так, щоб через інтернет не можна було забронювати понад 30% місць у черзі на оформлення паспортів. Тому навіть якщо в інтернеті немає місць, вони є у відділенні ДМС – за попередньою реєстрацією в терміналі або в порядку живої черги».

У повідомленні на електронну пошту ви отримаєте реквізити для сплати адміністративної послуги, перелік необхідних документів та зразок заяви для оформлення закордонного паспорта (її треба роздрукувати, заповнити та принести з собою). У листі є пояснення, як скасувати свою заявку на прийом, якщо ваші плани змінилися.

Фото: uain.media

У визначений час ви приходите до підрозділу міграційної служби із документами, зазначеними у листі, та сплаченими квитанціями. У такому випадку вже не треба повторно реєструватися в електронній черзі .

Вас попросять надати оригінал і копію внутрішнього, закордонного паспортів (за наявності останнього); індивідуального податкового номеру; квитанцію про сплату з мокрою печаткою банку, де ви зазначені, як платник.

Але зауважте, що всі необхідні документи ви маєте подавати особисто. Їх приймають лише від тієї людини, яка зареєстрована в черзі. Те ж стосується і спроб зареєструвати в черзі своїх родичів або знайомих. Єдине виключення — діти до 16 років (на них подають заявку батьки).   

Фотографують на паспорт на місці. Єдине виключення – якщо ви подаєте документи на дитину, якій не виповнилось 12 років. Лише у цьому випадку треба принести її фотокартку (10х15 см, матове фото на білому фоні, обличчя займає не менше 80% фотографії). Присутність дитини, якій не виповнилося дванадцять — не обов’язкова.

На місці у вас також візьмуть відбитки двох вказівних пальців і попросять поставити свій цифровий підпис. Всі особисті дані будуть передані в захищену електронну базу,

Це й  вся бюрократія. Тепер залишиться лише дочекатись визначеного терміну і забрати новий документ. При його отриманні у вас знову візьмуть відбитки пальців, тому ніхто сторонній вашим паспортом заволодіти не зможе.

Термін дії біометричних паспортів — 10 років. Дитячі паспорти видають на чотири роки.

Гроші люблять рахунок

У будь-якому відділенні ДМС оформлення закордонного паспорта протягом 20 робочих днів обійдеться в 557,32 грн.

За прискорену процедуру – отримати паспорт за сім робочих днів доведеться заплатити 810,32 грн.

Послуги паспортних сервісів «Документ» будуть дорожчими: 957,32 грн за 20 робочих днів і 1210,32 грн — за 7.

Дитяче питання

На дитину доведеться оформляти окремий біометричний паспорт.

Для цього потрібно надати оригінал та копію свідоцтва про народження або паспорт громадянина України (якщо дитині вже виповнилося 14 років)

Квитанція на сплату адміністративної послуги має бути оформлена на одного з батьків, а у призначенні платежу слід вказати ПІБ дитини.

Якщо ж дитячий закордонний документ виготовляється не вперше, знадобиться раніше виданий «закордонник» або проїзний документ дитини.

Зауважте, що дітям до 12 років можна отримувати новий документ без відбитків пальців (якщо юному мандрівнику вже виповнилося 12, то відбитки знімають за згодою батьків).

Маючи на руках новий біометричний паспорт і почавши планувати поїздки до Європи, не забувайте про документи, які можуть знадобитися для підтвердження мети вашої подорожі:

– бронювання готелю;
– лист із запрошенням від родича або приватної особи, яка легально проживає у країні ЄС (за наявності);
– зворотній квиток;
– виписка з банку про достатню кількість грошей на рахунку; (не обов’язково)
– поліс медичного страхування або страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу (якщо подорожуєте автомобілем).

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button