Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23634 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Державне агентство з енергоефективності, міжнародні компанії Henkel, Danfoss і Rehau провели ІІІ зустріч Клубу Енергоефективності.

Нові тарифи стали тим чинником, який змусив наших людей задуматись над енергоефективністю, щоб зменшити споживання. За словами гендиректора компанії Danfoss Андрія Берестяна на сьогодні культура споживання енергії один з головних викликів українського суспільства.

Гендиректор Danfoss відзначив кілька кроків, які стали рушійними факторами у впровадженні енергоефективності: в першу чергу – Закон про ОСББ, створення державою механізму енергопідтримки, а також відшкодування «теплих кредитів». Андрій Берестян зазначає, що для співвітчизників створили умови, коли вони можуть самі опікуватися своїм житлом.

У свою чергу, державна програма підтримки надала ОСББ 755 кредитів, за перший рік – 233, а за травень 2016-17 – понад 500. Вітчизняний споживач витратив за минулий рік 60% «теплих кредитів» на вікна, 10% – на опалення, 15% – на електрику і лише 9% на регулювання, за допомогою чого енергоефективність може якісно існувати. Це підтверджує факт, що громадяни не до кінця розібралися з тим яким чином краще заощаджувати тепло.

З цим погоджується і словацький експерт з енергетики, член стратегічної групи радників з підтримки реформ при Кабміні Карел Хірман. Порівнюючи шляхи досягнення енергоефективності України і Словаччини, він відмічає  відсутність комплексного підходу до вирішення нагальної проблеми.

«Процес реформування ЖКГ у Словаччині почався майже одразу із відновленням незалежності. У 1993 році ми прийняли один з найякісніших законів про ОСББ, котрий не змінювали дуже довго, а тільки внесли уточнення стосовно роботи ОСББ з сервісними центрами. Український Закон про ОСББ не достатньо якісний, ні за нормами ЕС, ні за нормами інших країн світу. Адже коли ти купуєш апартаменти в кондомініумі, ти одразу стаєш членом цього кондомініуму. Зокрема в вашій державі виникають проблеми в управлінні будинком», – зазначив Карел Хірман.

Він додав, що для вирішення питання роботи ОСББ необхідний комплексний підхід, який допоможе системно модернізувати ЖКГ. Він також нарікає на неможливість підрахунку комунальних послуг та відсутність правил, які контролюють ціноутворення.

Присутні на зустрічі Клубу Енергоефективності експерти погодились, що українці не думають про довгострокову перспективу, а вибирають дешевший варіант, навіть, якщо згодом за нього доведеться більше заплатити. Але існують і приємні випадки співпраці держорганів та ОСББ. В останній час багатоповерхівки утеплюють, зменшуючи витрати на опалення за принципом програми співфінансування 70/30, коли більшу частину покриває міський бюджет.

«Хмарочос» вже писав, у Луцьку відкрився свій центр енергоефективності та енергозбереження, а німецькі експерти допоможуть Україні провести енергоефективну санацію будинків.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button