Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Разом з компанією ZinCo Україна публікуємо огляд найбільш дивовижних будівель світу з вертикальними садами.

Сучасні міста зіштовхнулися з цілою низкою екологічних проблем. Деякі з них задихаються від смогу й пилу, спричиненому викидами автомобілів, деякі – страждають від забруднень внаслідок роботи великих промислових об’єктів (наприклад, китайські міста). Тим часом кількість населення збільшується, переїжджає з сіл і зростає потреба у нових будинках.

Архітектори почали задумуватися про те, як за допомогою нових проектів допомогти навколишньому середовищу. Одним з них є Стефано Боері. Ще у вісімдесятих він переїхав у Китай і помітив, що місто задихається від бруду. Серед проектів Боері – багатоповерхові будинки з вертикальними садами – озелененням фасадів по всій висоті будівлі. На його думку, зелені сади мають гармонійно вписуватися у навколишнє середовище, робити міста більш людяним і допомагати зберігати природу.

Bosco Verticale, Мілан

Фото: flickr-user Lorenzoclick

Одним з проектів Стефано Боері є Bosco Verticale в Мілані, яку зводили з 2009 по 2014 рік. Будівля є прикладом першого «вертикального лісу». Це – дві вежі, заввишки 80 і 112 метрів, де висаджено близько 800 дерев, 11 000 багаторічних рослин і ще 500 кущів. Цей величезний проект показує, якою може бути природа у мегаполісі. Саме ця будівля отримала нагороду International Highrise Award.

Вертикальний ліс збільшує біорозмаїття й сприяє формуванню міської екосистеми. Різні види рослин створюють окреме середовище, яке можуть заселяти птахи й комахи. Ця архітектура стає заохочувальним фактором для розвитку флори й фауни у місті.

Вертикальний ліс є архітектурною концепцією, у якій традиційні фасади замінюються матеріалами з використанням живих рослин. Під час проектування архітектор опирається на особливості рослин й потребі створити потрібний мікроклімат.

Ксенія Феофілактова, головний архітектор ZinCo Україна:

«Фасадне озеленення в Україні – це не казка, а реальна можливість завдяки технології компанії ZinCo. Інше питання полягає у принципі створення такого зеленого фасаду. Справа у тім, що модні у Європі войлочні системи, на жаль, в наших кліматичних умовах не витримують температурних перепадів. За рік майже всі рослини в них гинуть. Тому є пропозиція робити озеленення шляхом створення садів на балконах й терасах. Як приклад може слугувати об’єкт Bosco Verticalle. Висаджені рослини притінюють фасад, формують екологічний вигляд будівлі, а жителі можуть насолоджуватися шумом листя.
Під час висадки дерев і чагарників на балконах і терасах виконується якорення кома.Тобто ком рослини спеціальними ременями прикріплюється до монтажної сітки. Це дозволяє рослині легше протистояти поривам вітру. З часом коренева система розвинеться й буде утримувати рослину».

Саду на терасі або на балконі, як і в звичайних природних умовах, необхідний полив. Для цього рекомендується пристрій автоматичного поливу: крапельного або дощовики, в залежності від типу обраних рослин».

Будівлі з вертикальним озелененням зводять і в країнах Азії, зокрема Китаї чи Сингапурі. Однією з таких споруд є Park Royal Hotel, спроектований архітектурним бюро WOHA.

The Park Royal Hotel, Сінгапур

Фото: flickr-user Aussie Assault

Архітектори бюро WOHA є прихильниками концепції «зеленого міста». Будинок розробили як готель-сад, і він фактично подвоїв рослинний потенціал усього району.

Сади з тропічними рослинами і пальмами розташовані кожні чотири поверхи між блоками гостьових кімнат. Зелень процвітає по всьому комплексу, а дерева і сади готелю зливаються з прилеглим парком.

The Tower Flower, Париж

Фото: architectes-paris.info

Будівля була зведена у 2004 році у Парижі  з використанням великих бетонних кашпо, що встановлені у зовнішній частині будівлі. У них росте бамбук. Проект показує, що жителі міста можуть мати більше природи довкола.

Зелена стіна у Мадриді

Вертикальний сад у Мадриді у 2008 році розробив Патрік Бланк. Його створили на зовнішній стіні колишньої електростанції, яку ревіталізували архітектори бюро Herzog & de Meuron.

На стіні ростуть 15000 рослин понад 250 різних видів і більшість з них цвіте. Сад обладнаний спеціальною системою зрошення. Завдяки зелені будівля стала своєрідною міською оазою, на противагу більш старим будівлям, що знаходяться зовсім поряд.

 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button