Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Пам’ятка архітектури й об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО Києво-Печерська Лавра зазнала значних змін, про це повідомляє radiosvoboda.

Фото: Інформатор

За даними журналістів програми «Схеми», на території охоронної зони перебудовують історичні будівлі, знищуючи їх. Одна з найбільших православних святинь України трансформувалася до невпізнаваності за пару останніх років. Розслідування підтвердило, що територію Лаври не тільки перебудовували, а й звели тут нові об’єкти,  що заборонено робити. У 2015 році Київська міська рада наклала мораторій на будівництво в зоні об’єкта № 527 Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра».

Деякі працівники науково-дослідного відділу охорони пам’яток культурної спадщини Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника буди звільнені з роботи, через те що вони ретельно відслідковували і фіксували всі зміни архітектури на території заповідника.

Згідно з інформацією «Схем», значних змін зазнав 57-й корпус, Північна брама лаври, Монастирські мури, Брама біля 54-го корпусу, Гостиний дім та контора, Огорожа монастирського саду, вхід до Галереї від Ближніх до Дальніх печер, з’явились три новобудови і баня.

Фото: Схеми

Фото: Схеми

Фото: Схеми

Фото: Схеми

Головний архітектор заповідника Яков Діхтяр визнав, що на території заповідника є порушення під час будівництва, але зауважив, що кожен випадок має свої причини. Плани будівництва не були узгоджені з ЮНЕСКО і те, що воно вже відбувається – порушення. За словами архітектора, доцільність нового будівництва обумовлена планом організації території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, затвердженого п’ять років тому.

У 2012 році розпочали робота над документом, який розв’язав руки церковнослужителям. відповідно до плану організації території Києво-Печерського заповідника, 9-й розділ передбачає можливе відтворення втраченої забудови – фактично нову забудову на території заповідника. Документ затвердили у Мінкультури та 5 років приховували від ЮНЕСКО.

Представникам ЗМІ так і не вдалося зв’язатися з міністром культури Євгеном Ніщуком. На жодне звернення ні у Мінкульті, ні у монастирі не відповіли.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button