Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У червні у Сквері №3 на Контрактовій знесли МАФи з вуличною їжею й встановили стенд із зображенням проекту «Київська вітальня», який КМДА планує реалізувати на цьому місці. Тут відбудеться реконструкція скверу й Контрактової площі, після чого вона стане пішохідною. «Хмарочос» поспілкувався зі співавтором проекту, архітектором Антоном Олійником. 

«Все почалося з конкурсу на благоустрій Контрактової площі  CONTR/ACT, який відбувся два роки тому. Тоді перемогла концепція «Київська вітальня» над якою працювала команда з десяти людей: Влодко Зотов, Віктор Герасименко, Сергій Ферлей, Марія Пахомова, Олексій Пахомов, Єгор Штефан, Антон Олійник, Ольга Прокопенко, Олена Орап, Денис Матвієнко. Журі конкурсу порекомендувало нам об’єднатися з командою, чий проект посів друге місце. Але наші візії були досить різні, тому це так і не вдалося зробити. Зокрема, другим проектом передбачалося збереження МАФів.

Контрактова площа у квітні 2017 року. Фотозйомка

Після цього довгий час нічого не відбувалося. Потім нас запросили в РДА і запропонували зробити ремонт Скверу №3. Але наша команда відмовилася, оскільки ми брали участь в конкурсі з облаштування усієї Контрактової площі. Минуло ще півроку і нам сказали, що місто все ж має намір облаштовувати Контрактову. Після чого ми попросили обновити завдання, щоб переробити проект згідно з новими даними.

Ми отримали нову транспортну схему. Згідно з нею трамваї повертаються на вулицю Сковороди, де вони були багато років тому, а замість них буде автобусний хаб. Наразі ми зібрали команду і проектуємо оновлену Контрактову. До роботи залучаємо Студію ландшафтної архітектури Максима Коцюби. 

Концепція-переможець конкурсу CONTR/ACT

Максима попросили розробити тимчасове рішення для Скверу №3. Його проект повертає цей простір місту у тому вигляді, у якому він мав би й бути, якби не експлуатація останніх років. Цей проект демонструє киянам, що це – їхній простір і вони тут господарі. Він потребує мінімальних погоджень з різними інстанціями. Попри це проект зараз перебуває в експертизі, де перевіряється кошторис на ремонт.  Виявляється, навіть щоб відновити те, що було раніше, має бути висновок з відповідної інстанції.

Як зміниться територія після реконструкції

Перш ніж розпочати проектувати, має бути проведено велике дослідження по сюжетах використання площі: які там можуть бути активності, хто є зацікавленими сторонами. За основу проекту ми візьмемо ту концепцію, що перемогла у конкурсі, але допрацюємо її.

Наше глобальне бачення – те, що сформувалося історично не змінювати, а те, що ми вважаємо намивним, – прибрати. Нічого принципово ми змінювати не можемо, бо там є Гостиний двір, храм Пирогощі, посольство Нідерландів, Києво-Могилянська академія.

Площа між Гостиним двором і Києво-Могилянською академією. Концепція

Наразі ми розробили опорний план. Територія складається зі Скверу №3, площі біля Подільської РДА, Контрактового парку, транспортного хаба і площі біля храму Пирогощі. Уся структура зберігається.

Проте змінюється транспортна схема. Автомобілі будуть їхати в один бік по вулиці Костянтинівській зі сторони Валів у бік Поштової площі, а по вулиці Межигірській – в інший бік.

Громадський транспорт (зокрема, маршрутки) буде повертати на місце, де зараз зупиняються трамваї. Трамваї їхатимуть по вулиці Сковороди, об’їжджатимуть біржу, й зупинятимуться між двома скверами (№2 і №3). Таким чином, територія, де були кіоски з вуличною їжею стає транзитним місцем, тут людина не затримуватиметься. Ми збережемо ідею пандуса-виходу до метро й залишимо два виходи, розташовані ближче до скверу.

Вулиця Сагайдачного. Концепція

Навпроти місця, де зараз зупиняються маршрутки, облаштуємо павільйон з вуличною їжею, кафе і банкоматами. Павільйон потрібен, аби цілодобово горіло світло і хтось наглядав за простором навколо. Тут залишаться дорослі дерева, і деякі ми досадимо після того, як буде зроблено дендроаналіз.

Простір має стати пішохідним. Це буде перший пішохідний кластер на Подолі. Саме тому й трамваї ми перемістили в інше місце, оскільки на відміну від маршруток чи автомобілів вони не конфліктують з пішохідним трафіком.

Благоустрій ми розробляли таким чином, щоб Гостиний двір також був частиною простору. На першому поверсі там мають бути кафе, бари й ресторани, а не бутіки. З ним площа стане тільки кращою.

Якщо Майдан – площа рівня країни, то Контрактова – головна площа Києва. Тому ми й назвали проект «Київська вітальня».



Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23471 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button