Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У 2014 році на території Київського суднобудівного заводу відкрили нову креативну платформу IZONE. Тоді її команда лише починала освоювати чотириповерхову будівлю колишньої заводської лабораторії. Сьогодні площа хабу розширилася до двох тисяч квадратних метрів. Зараз тут працює коворкінг і творчі майстерні, відбуваються лекції, виставки і ярмарки, а сама локація згадується в зарубіжних путівниках по Києву. «Хмарочос» розповідає, як облаштований «творчий інкубатор».

Наразі аудиторія IZONE — працівники креативних індустрій: художники, дизайнери, архітектори, скульптори, програмісти. IZONE став багатофункціональним простором, де кожний поверх має своє призначення.

Подвір’я IZONE зі своєю Wi-Fi мережею, розетками та терасою

Перший поверх – це великий порожній ангар, який розкинувся на понад 500 кв.м. Тут проводять концерти й вечірки, організовують ярмарки, читають лекції і показують фільми. На вулиці, можна пограти в пінг-понг, відпочити на літньому майданчику, або посидіти у місцевому кафе під навісом.

Саме в цьому ангарі команда арт-кластеру організовує власні події. Щотижня проводять «Drink & Draw» — творчі вечори із музикою та безкоштовними напоями, де люди малюють, опановують нові художні техніки та спілкуються із майстрами. Окрема увага приділяється музичним вечіркам — наприклад, «Вільний пульт», коли кожен охочий отримує на 15 хвилин доступ до пульта-мікшера і грає власну музику. Також тут проводять аудіосемінари, під час яких професійні музиканти діляться своїм досвідом з початківцями.

Читайте також: Відроджена промзона. Яким може стати новий індустріальний Поділ?

Кожен охочий може організувати власний захід.

«У нас є певна квота на проведення безкоштовних подій. Тож, якщо організатори планують провести захід, який буде цікавий і для нас, ми завжди готові налагодити партнерську співпрацю», — пояснює хаб-менеджер IZONE Олеся Болот.

Кафе на другому поверсі

На другому поверсі розмістилася художня галерея. Це арт-простір, де проводяться виставки, лекції, публічні дискусії, презентації й майстер-класи. Найближчим часом на цьому поверсі з’явиться арт-магазин, де можна буде придбати книги на тему культури, історії, а також продукцію майстерень офорту та шовкографії.

Другий поверх IZONE — це вегетаріанське кафе, де якому можна замовити виїзне обслуговування.

На третьому поверсі розмістився відкритий цілодобовий коворкінг, розрахований на 36 місць. Також тут є дев’ять студій (площею від восьми до п’ятдесяти квадратних метрів), кімната для переговорів й зона для відпочинку.

Коворкінг на третьому поверсі будівлі

На четвертому поверсі розмістилися творчі майстерні IZONE. Тут працюють студії шовкографії та офорту, фотолабораторія аналогового друку, а також перший в Україні фаблаб — цифрова міні-фабрика, яка дозволяє виготовити будь-яку річ на 3D-принтері.

Цей поверх також називають «освітнім» – усі охочі мають можливість працювати у майстернях. Студії пропонують постійні освітні програми: можна, наприклад, пройти двогодинний майстер-клас із шовкографії та друку, або відвідати щомісячний захід, який організовує команда арт-кластеру.

Цей формат називається «Drink & Print». Можна придбати квиток й дізнатися, як працюють усі місцеві майстерні, та власноруч виготовити свій продукт.

Тут постійно функціонує проект «Арт-Середа». Він створений для того, аби надавати творчим людям простір для презентації власних художніх практик.

Хол майстерні IZOLAB на четвертому поверсі

«Виставки на другому поверсі вже заздалегідь розплановані кураторами, їхній графік розписаний майже на два роки вперед. Тому ми пропонуємо таку альтернативу для молодих митців, які хотіли б представити свої роботи. Для цього їм достатньо лише подати до нас заявку та домовитися із куратором виставки», — пояснює Олеся Болот.

На цьому ж поверсі знаходиться «Студія 2». Це – компактне та затишне приміщення з власним проектором та екраном. Його можна орендувати для проведення лекцій та кінопоказів, які розраховані на невелику аудиторію (кімната вміщує до 70 відвідувачів).

Поруч зі студією команда IZONE планує відкрити бібліотеку із читальною залою. Тут обіцяють широкий асортимент книг про живопис, культуру, мистецтво, архітектуру, дизайн і фотографію.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button