Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Людину зустрічають по одягу, а будинок по фасаду. За підтримки житлового району Rybalsky, «Хмарочос» дізнавався, як зовнішній вигляд будинків впливає на самопочуття їх мешканців, чому монотонні фасади вбивають міський простір й навіщо місту потрібні вітрини?

На думку маркетологів у сфері нерухомості, привабливість фасадів — один з найважливіших чинників, який впливає на рішення щодо покупки квартири. Покупець стає більш вимогливим до місця, де збирається жити. Тепер він звертає увагу не лише на ціну квартири й розташовування будинку, але й на архітектуру і фасадні рішення. Це означає, що фасад має не просто гарно виглядати, але й відрізнятися від інших. Такої точки зору все частіше притримуються архітектори: тепер недостатньо просто нарощувати квадратні метри — кожна новобудова повинна гарно виглядати, а навколо неї має бути сформоване комфортне для життя середовище.

Страшне і сумне

80% інформації про навколишній світ людина сприймає через зір, а більшу частину своєї історії людство провело в оточенні природи. Саме вона й сформувала нашу систему зорового сприйняття. Але урбанізаційні процеси її погіршили.

Одноманітні фасади неприродних кольорів створюють неприємні відчуття у перехожих. Як наслідок, така вулиця буде порожньою, а отже і небезпечною.

Сучасний містянин часто споглядає навколо себе форми, які рідко зустрічаються у природі — величезні типові прямокутні конструкції, однотипні вікна, сірі кольори, притаманні бетону й асфальту, одноманітні деталі на фасадах. Не дивно, що людині важко зафіксувати погляд хоч на якомусь з цих об’єктів. Якщо у міській забудові відсутні унікальні архітектурні об’єкти, а фасади будинків монотонні – це викликає у жителів міст депресивні настрої.

Візуальне середовище із великою кількістю однакових типових елементів називається гомогенним. Це – голі стіни з бетону й скла, глухі паркани й кілометри асфальтового покриття. Людському оку тут немає за що «зачепитися», а тривале перебування у такому місці може провокувати хронічну втому, безсоння, депресію, складність зосередитися.  

Розмаїття стилів та кольорів у кварталах Барселони, Іспанія

«Будь-який дизайн, заснований на прямій лінії, буде мертвонародженим», — казав австрійський архітектор Фрідріх Хундертвассер. Правильні архітектурні форми він асоціює із плавністю та м’якістю і вважає фасади з округленими формами набагато кращими для зорового сприйняття, аніж прямолінійні. Найбільш привабливими архітектурними елементами Хундертвассер вважав арки, вікна на округлих виступах й закруглені кути будівлі. На його думку, вони пом’якшували «агресивність» будівель.

У пострадянських містах гомогенне середовище безпосередньо пов’язане з однотипною житловою забудовою. Індивідуальні проекти тут й досі не надто популярні: майже у кожному районі масово виростають однакові панельні будинки.  

Rybalsky - Простір для життя

Дізнайтесь більше

Більше життя!

Проте й на пострадянському просторі поступово починають розуміти світові тренди — будинки мають вирізнятися не лише ціною квартир, але й архітектурно-фасадним «обличчям». Тому, проектуючи житлові та громадські будівлі, важливо одразу позбавляти їх монотонності, створювати різноманітні фасади й затишне середовище навколо.

Різноманітні фасади, оздоблені різними матеріалами зацікавлюють перехожого, покращують навігацію вулицею та є більш привабливими.

Канадський професор психології Колін Елард вивчав, як фасади будівель впливають на емоції мешканців міста й дійшов висновку, що різноманітність покращує самопочуття перехожих й місцевих мешканців. А ось типові одноманітні фасади, навпаки, пригнічують настрій.

Тому архітектори охоче використовують різні варіанти оформлення зовнішніх стін, щоб уникнути фасадної безликості. Це може бути спеціальне скління, окремий стиль та малюнок вікна, відкриті балкони, навісні панелі. Крім того, вони використовують різні кольори, але тут є певні правила. Сучасні будівлі оформлюються яскравими відтінками, що позитивно впливають на психічний стан людини, але ці відтінки мають бути не кричущими, помірними

Різноманітні фасади на пішохідній вулиці у Ейндховені, Нідерланди

Європейські архітектори намагаються робити фасади великих будинків непомітними, аби вони не домінували у навколишньому середовищем. Оформлюючи їх, проектанти уникають використання надто яскравих кольорів, адже у поєднанні з масштабними фасадами вони створюють візуальне напруження. Психологи вважають, що така колористика може викликати відчуження мешканців від власного будинку та вкрай неприхильне ставлення до навколишнього простору.

«Розфарбовування часто стає єдиною можливістю зробити нетиповий проект. Але європейські забудовники використовують для цього спокійні, природні кольори», — пише російський архітектор Микита Маліков.

Різноманітність фасадів допомагає краще орієнтуватися у місті. Найкращий показник того, що будинок вирізняється в навколишній забудові — його мешканці можуть просто пояснити знайомим, як його знайти й розпізнати серед інших. Крім того, данський архітектор й консультант з міського дизайну Ян Гейл стверджував, що монотонна фасадна стіна з вікнами і без входів з боку вулиці — поганий варіант для розвитку міського простору. Натомість фасади, де розміщені вітрини й громадські заклади, його оживляють. Містяни охоче гуляють вздовж таких будинків, заходять всередину й призначають біля них зустрічі.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button