Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Столична влада планує повернути до комунальної власності Гостиний двір на Контрактовій площі та привести його до належного стану, повідомляє прес-служба КМДА.

Фото: Вікіпедія

Міський голова Віталій Кличко зазначив, що Поділ необхідно перетворити на історичну перлину. Нагадаємо, в 2011 році уряд Азарова викреслив Гостиний двір зі списку пам’яток архітектури України. У 2012 Київрада передала «Укрреставрації» в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції.

Після чого Прокуратура міста Києва подала апеляцію до суду з вимогою повернути Гостиний двір на Подолі у власність держави. Згодом територію пропонували облаштувати під Музей історії міста Києва.

«Ми повернемо Гостиний Двір у комунальну власність так само, як стадіон «Старт» і Київський велотрек, і приведемо до належного стану. Ми плануємо розмістити там музей міста Києва», – заявив Віталій Кличко.

Довідка: Гостиний двір почали будувати у 1808 році за проектом італійського архітектора Луїджі Руска. Але через пожежу 1811 року, яка охопила велику частину Києва й через війну 1812 будівництво завершити не вдалося. Було зведено лише перший поверх, хоча згідно з проектом їх мало бути два.

Сергій Целовальник, колишній головний архітектор Києва, неодноразово заявляв, що нинішній Гостиний двір не має нічого спільного з оригіналом. По-перше, сам Луїджі Руска ніяк не був залучений до будівництва, він лише намалював ескіз. По-друге, у тому місці, де зберігся перший поверх оригінальної будівлі потрібно було будувати метро, тому Гостиний двір знесли і перебудували у 1980-х заново.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button