Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Йога давно популярна у Києві: є багато центрів та студій, що пропонують заняття на різний час, смак і гаманець. Однак останнім часом з’явився новий тренд – йога на вулиці. Що змушує інструкторів з йоги та відвідувачів покидати стіни залів і опанувати міський простір, з’ясовував «Хмарочос».

Володимирська гірка

Ранок на Володимирській гірці розпочинається спокійно, але не без активності. Тут майже щодня в будні о сьомій ранку зустрічаються майстер з йоги Олег Пасько та його учні. Даша Свіницька, одна з учасниць ранкового заняття, розповідає, що з йогою познайомилася три роки тому. Але лише рік займається нею активно. Встигла змінити кількох викладачів і знайшла «свого».

Йога – це не лише про фізичне,а більше про увагу до себе. Так стверджує Дашин «колега» Євгеній Самойленко. Хлопець займається півроку, хоча з Олегом, своїм тренером, знайомий давно і навіть раніше разом орендував з ним квартиру. «Якщо порівнювати зі заняттями у спортзалі, де ти змушуєш себе до чогось, то тут все навпаки. Якщо я прийшов зранку стомлений, розбитий, то після зустрічі в мене з’явиться більше сил, енергії, настрій і самопочуття покращується», – розповідає Женя. Він працює офіціантом у вегетаріанському кафе «Імбир». Зміна зазвичай тримає 12 годин. Завдяки йозі відновлюєшся – зізнається хлопець. А ще східна практика допомагає врівноважити себе. Раніше Євгеній приходив на заняття 3-4 рази на тиждень, зараз намагається не пропускати жодного дня.

Парк Пушкіна

О 9:30 в парку Пушкіна неділями також збираються йоги. Заняття тут проводить Лора Шайгородська, інструктор ваджра-йоги, представниця Київської школи йоги. Лора проводить заняття на вулиці вже три роки. Її надихнув досвід на Арт-пікніку Слави Фролової. «Я протягом усього року чекаю на сезон, щоб виходити зранку займатися в парк. Це прекрасний початок дня. В залі об’єктом уваги зазвичай є відчуття в тілі, а на заняттях в парку дуже хочеться сконцентруватися на сприйнятті зовнішньої краси», – пояснює інструктор. В охочих скласти компанію позайматися йогою в парку нестачі немає. «Варто один раз спробувати, аби усвідомити наскільки це добре, і «підсісти», – пояснює Лора.

До Лори часто навідується і Юлія Бєлінська. До йоги дівчина займалася танцями, бігом, зараз часто катається на велосипеді і веде активний спосіб життя. Колись додала Лору в друзі на Facebook і побачила пост тренерки про заняття у парку Пушкіна, недалеко від свого дому, тож вирішила піти.

Інструктор пояснює, що викладає ваджра-йогу, яка є безпечною практикою. «У ваджрі ми заохочуємо підхід: хочу – роблю, хочу – не роблю. Йога для людини, а не людина для йоги. Наскільки інтенсивно викладатися на заняттях, кожен вирішує сам. Ми рекомендуємо залишатися на серединному шляху і «не лізти зі шкури геть», не витискати усі 100%», – зазначає Лора Шайгородська.

Даша Свіницька уточнює, що йога дає більш комфортне відчуття тіла. Дівчина переконана, що коли ти не займаєшся йогою – тобі нема з чим порівнювати, але якщо почав практику і тіло звикає, то з часом виникає приємна залежність. Йога допомогає вирівняти і психологічний стан. Особливо дихальні вправи – пранаями – дають сильний ефект.

Міський простір

Заняття в парку, окрім іншого, ще і взаємодія з іншими людьми та міським простором. Коли йога покидає зал й прямує до міських парків, вона способом використання публічного простору. Чи не заважає йога жодній зі сторін на вулицях міста? Тут у кожного своя відповідь.

Лора, яка проводить заняття в парку Пушкіна, тішиться, що його перевагою є можливість легко усамітнитися, а гул автівок не чутно. Щоправда, іноді бувають форс-мажори у вигляді неочікуваних змагань чи заходів. Тоді доводиться шукати тихіше місце, але відвідувачі не скаржаться і кажуть, що їх нічого не дратує.

Юлія, яка час від часу приходить в парк Пушкіна, теж визначає його як зручне місце – люди дівчині не заважають, ніхто особливо не видивляється, хоча й зазначає, що не сором’язлива і не звертає увагу на думку інших у таких питаннях.

Але чому таки вулиця? Що в ній є такого, чого нема в залі? Юлія Бєлінська стверджує, що для неї заняття на природі набагато приємніше, ніж у залі. Це одне задоволення, коли є сонце, відчуваєш вітер і практикуєш йогу. Даші Свіницькій подобається вранішня тиша. «У залі ти маєш рамки, обмеження, якщо багато людей займається – стає спертим повітря», – коментує Даша. І хоча не так легко вибудовувати асани на нерівній поверхні землі, але як каже Даша: «Йога – це коли ти можеш пристосуватися будь-де».

Ранній підйом

Більшість занять з йоги відбуваються зранку. Часто дуже рано. Як змусити себе прокинутися удосвіта і піти на заняття? Всі, хто спілкувався з «Хмарочосом», стверджують: піти на йогу зранку все одно, що зарядитися енергією на весь день. Юлія каже, зранку її підіймає те, що вона відчуватиме після тренування – у неї буде гарний настрій. Займатися в інший час для Юлі неефективно. «Для того, щоб займатися йогою, потрібно заспокоїти розум», – пояснює дівчина. – А ввечері після роботи та усіх турбот це важко». Щоправда, Юлія іноді й засинала на килимку, якщо заняття було на сьому ранку.

Схожа ситуація й у Даші. Ранок для неї найбільш спокійний час. Якщо зранку позайматися йогою – на цьому подиху мине весь день. Однак труднощів з підйомом Даша не відчуває – вона перейшла на режим дуже раннього, о п’ятій годині, підйому ще до того, як у її житті з’явилася йога. Для дотримання графіку їй потрібно лягти о 10-11 вечора, що не завжди можливо. Але Даша переконана: воно того варте.

Для Жені ранкові заняття – єдина змога взагалі займатися йогою в компанії. Адже до 23 години він на роботі. Зізнається, іноді, прийшовши додому опівночі, важко прокинутися о 6, але його приваблює той стан, в якому він буде після заняття.

Йога – для всіх?

На йогу приходять люди різні за віком від 9 до 80 років. Серед них є ті, хто постійно практикує, новачки й ті, хто просто цікавиться. Для того, щоб прийти, треба мати зручний одяг та підстилку або спеціальний килимок

Лора Шайгородська викладає ваджра-йогу. Це дуже м’яка, проста і безпечна практика, до якої нема протипоказань, а спрямована вона на витягнення хребта, зміцнення м’язового корсета і прокачування крові та лімфи у тілі. Заняття корисні за будь-якого стану здоров’я. Є обмеження лише для деяких технік. Наприклад, певні вправи не рекомендовані для вагітних або у період менструації. Про це інструктор має попереджати заздалегідь і пропонувати альтернативу.  

Даша Свіницька, що ходить на Володимирську гірку, визначає одну з найголовніших переваг йоги – можна починати займатися з будь-якого рівня підготовки. І зауважує, наскільки велику роль в цьому грає вчитель: «У Олега крутий підхід, адже він добре знається на анатомії. Пояснює, що відбувається з твоїм тілом під час занять, як правильно виконувати асани. Багато викладачів про це не говорять. Це дуже добре для тих, хто приходить перший раз. Щоб вони автоматично навчалися вже правильно».

А у Жені Самойленка відповідь на це проста: «Йога універсальна, я б рекомендував всім нею займатися. В фізичному плані, може, й не буде колосальної різниці, але ваше самопочуття точно суттєво покращиться».

Інфобокс

Місце: парк Пушкіна, галявина праворуч від виставкового центру
Викладає: Лора Шайгородська, інструктор ваджра-йоги, Київська школи йоги. Коректний підхід до хребта.
Заняття: неділя, 9:30.
Вартість: donation/збір коштів на благодійність/безкоштовно

Місце: Солом’янський ландшафтний парк, навпроти приватного сектору (колишня громадська вбиральня зі сторони вул. Роздільна)
Подробиці
Заняття: понеділок, середа, п’ятниця, 7:00
Вартість: donation

Місце: Володимирська гірка, верхній вхід на фунікулер.
Викладає: Олег Пасько
Заняття: будні, 7:00; вихідні 15:15 – Голосіївський парк, біля озера з церквою.
Вартість: Заняття – 50 грн. Ранкова йога + вихідні = 500 грн.

Місце: Труханів острів, кафе “Скворечник”
АнонсиZen People
Вартість: тренування – 100 грн, майстер-класи, семінари, тренінги – 150-400 грн

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button