Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Хмарочос» за підтримки будинків QDRO – terraced house розповідає, як сучасні будівельні технології дозволяють зекономити час і зусилля.

Заміський спосіб життя стає більш популярним серед киян. Жити у власному будинку поряд з природою – подібні ідеї все частіше спадають на думку тих, хто мешкає у міських квартирах. І цей попит потрібно задовольняти.

Дехто робить усе самостійно – шукає ділянку на продаж, підключає комунікації, замовляє архітектурний проект, знаходить будівельників, здійснює нагляд за будівництвом, добирає інтер’єр та меблі, тощо. Такі масштабні проекти тривають роками. Натомість, існують технології, які дозволяють звести час будівництва до мінімуму. Інноваційну, енергоефективну будівлю можна збудувати за декілька діб. Pre-fabricated (з англ. попередньо вироблений), або скорочено prefab, конструкції привозяться на будмайданчик, де швидко збираються у готовий продукт.

З чого може бути зроблений такий будинок?

Насправді, у світі існують сотні різних технологій збірних будинків, а їхня історія триває два сторіччя. Як і багато інших технологій, будівництво з prefab блоків бере свій початок у військовій інженерії. Під час Кримської війни британський інженер Ісамбард Брунель вигадав та спроектував для армії мобільні госпіталі з дерев’яних конструкцій, встановивши нові стандарти медичної гігієни. Такі споруди можна було швидко зібрати будь-де, розбивши пункт прийому для поранених.

Пізніше, у ХХ столітті, збірні будинки виготовляли з листів металу – такими були, наприклад, житлові споруди для американських військових у Японії після закінчення Другої Світової. У самих США на конвеєр поставили будівництво будинків з дерев’яними каркасами. Починаючи з 1950-х, це дозволило втілити багатьом «американську мрію» – мати свій власний будинок у передмісті. Завдяки технологіям швидкого будівництва постали Сполучені Штати, які ми знаємо сьогодні.

Але прогрес не стоїть на місці. Нещодавно в Китаї налагодили виробництво готових будинків з морських контейнерів. Автори бізнес-ідеї продають споруду з енергоефективними вікнами, готовою кухнею та утепленими стінами. Можуть, навіть, організувати доставку до іншої країни кораблем – формат контейнера підходить для зручного транспортування. Захотілося збільшити житлову площу? Просто замов з Китаю ще одну кімнату. Та це лише один з прикладів. Сьогодні prefab-будівництво об’єднує багато різних технологій, які дозволяють збирати готові стіни або навіть приміщення на будмайданчику.

Тобто, prefab буває різним: сталевим, дерев’яним, пластиковим, тощо. Найпопулярнішим є саме дерев’яний, адже дерево має необмежену кількість циклів розмороження-замороження, це відновлюваний матеріал, який має прекрасні властивості утримання тепла всередині.

QDRO – terraced house

Дізнайтесь більше

Звести будинок за кілька днів? Не вірю.

Головною особливістю сучасних технологій prefab є те, що всі частини збираються на фабриці у напівавтоматичному режимі. Такі заводи є у Великій Британії, у Німеччині, в Китаї. Виготовляються дерев’яні панелі і в Україні. Така технологія виключає людський фактор під час виробництва: машини роблять точні отвори саме там, де вони мають бути. Місця з’єднання панелей ідеально підходять одне одному. Таким чином, будівельники отримують конструктор, який потрібно просто зібрати, скріпивши панелі між собою за допомогою інструкції.

Завдяки автоматизації та формату конструктора, на виробництво панелей, доставку і збирання будинку витрачається всього декілька днів.


Фабрика з виробництва prefab-панелей у Великій Британії

Де ж тут економія?

Зазвичай, будівництво prefab будинку є дешевшим за цегляний чи бетонний. Потрібно значно менше часу на численні види робіт, менше спеціалізованого обладнання на будмайданчику, деталей, а значить й – логістичних операцій. Разом все це економить час, продукує менше відходів й викидів у атмосферу під час виробництва, доставки й будівництва, а значить є екологічнішим.

Не забувають і про енергоефективність – дерев’яні prefab-панелі товщиною у 35 сантиметрів можуть утримувати тепло краще за 50 сантиметрову цегляну стіну з 20 сантиметрами утеплювача.

Це ви зараз розповідаєте про сендвіч-панелі?

Ні, будинки з SIP-панелей та prefab будинки – це різні речі. Не слід плутати ці технології. Каркасне будівництво теж є швидким. У ньому використовують сендвічні (або SIP) панелі, які вставляються у попередньо зібраний каркас. Кожна панель має тришарову структуру: дві тверді плити та утеплювач (мінеральна вата чи пінопласт) між ними. Таке будівництво поширене в Америці та Канаді, там стіни робітники збирають на місці. У такому випадку, коли каркас збирається безпосередньо на будмайданчику, всередину може потрапити волога, що призводить до цвітіння та подальшого псування вологозахисних властивостей стін.

На відміну від SIP-панелей, цільні дерев’яні будівельні блоки, які виготовляються на фабриці, можуть бути набагато складнішими – окрім утеплювача, тут використовують спеціальні гідро- та шумоізоляційні матеріали. Також prefab технології виключають розгерметизацію панелей під час будівництва, оскільки доставляються на будівельний майданчик готовими й запакованими.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button