Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Хмарочос» зібрав шість книг про міста і міський розвиток, які радимо до прочитання.

 «Місто»
В
алер’ян Підмогильний

Художня книга письменника періоду «розстріляного відродження» є першим українським урбаністичним романом. Недаремно він називається «Місто», адже Київ тут один з головних героїв. Цього року видавництво «Основи» перевидає книгу з ілюстраціями Максима Павлюка.

Сюжет «Міста» побудований на історії сільського хлопця, який приїхав «підкорювати» Київ. Він опановує професію письменника і розуміє самого себе. Хоча Степан й приїжджає до Києва, натхненний ідеєю поєднання міста й села, він швидко розуміє, що це різні простори. Йому доведеться звикнути жити з містом, у місті й за його ритмом. Сучасники Підмогильного критикували твір за антирадянськість, інші захоплювалися глибоким психологізмом і конфліктом світоглядів героя.
Придбати.

 «Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics»
Євген Нікіфоров, Лізавета Герман, Ольга Балашова

Ця книга – результат подорожей Україною фотографа Євгена Нікіфорова. Він їздив країною три роки, відвідав 109 міста та сіл, в яких відшукав 1000 мозаїк радянської доби. До книги увійшли 200 фотографій монументальних панно, на яких представлене життя за офіційним баченням тогочасного режиму. Деякі роботи, зафіксовані у книзі, вже знищені через декомунізацію, бо на них була радянська символіка чи гасла. Упорядниці Лізавета Герман та Ольга Балашова спільно з Євгеном шукали відповідь на запитання, як можна зберегти історичну спадщину, поєднати минуле з сьогоденням. Ще однією метою проекту було зафіксувати зміни в сприйнятті мозаїк серед засилля зовнішньої реклами. Книгу називають першим комплексним дослідженням радянських мозаїк.
Придбати.

 «Місто Антонеску»
Яків Верховський та Валентина Тирмос

Корінні одесити – Яків та Валентина – у свій час пережили румунську окупацію рідного міста. Нині вони живуть в Ізраїлі, але події, які лишили відбиток на їхньому дитинстві, неможливо забути. Твір став результатом багаторічної роботи з пошуку свідчень вцілілих євреїв Одеси, унікальних документів та розслідування. Хроніка публічної розправи над цілою одеською спільнотою євреїв у часи Другої світової війни викладена вустами двох осіб через персональну драму родини. Це історія підкорення міста кривавим диктатором Антонеску, міста, в якому більше не мало бути місця для євреїв.
Готується до друку.

 «Проект знаку/The Icon Project»
Леслі Склейр

Професор соціології Лондонської школи економічних та політичних наук пропонує свій погляд на те, як архітектура змінює світ в економічному сенсі й не тільки. Сучасні будівлі проектуються або зірковими архітекторами або їхніми фірмами. До чого призводить концентрація уваги медіа на подібних об’єктах знакової архітектури? Вони викривлюють інформацію про цілу галузь. А саме позиціювання знакової архітектури нерідко є частиною ідейної або культурної стратегії. В результаті ми бачимо засилля капіталістичних об’єктів – хмарочоси, торговельні центри. Ця книга не про ідеологію, а про сучасні іноді марнославні архітектурні практики.
Придбати.

 

 «Що сталося з моїми будівлями: робимо висновки
з 30-річного досвіду архітектурної роботи з Марліс Ромер»

Хільда де Хаан і Йоланда Кісом

Данська архітекторка Марліс Ромер вирішила заглибитися у дивовижну подорож. Вона вирушила відвідати 25 будівель, творцем яких була. Ідея полягала у спілкуванні з людьми, які використовують ці будівлі. Ця масштабна робота вилилася у книгу – досвід Марліс Ромер записували у співавторстві Хільда де Хаан та Йоланда Кісом. Це збірник висновків про те, як взаємодіють будівлі у вимірі часу, що з ними відбувається, як їх добудовують, підлаштовують під себе, яку роль у цьому грають законодавчі регулювання. Марліс Ромер захотіла побачити, як же змінилися її творіння за час самостійного життя і зрозуміти шлях їхньої трансформації. Але найголовніше – весь цей час Марліс шукала відповідь на запитання: що ж в архітектурі дійсно має значення?
Придбати.

«Створюючи місця для людей: 12 питань,
які має поставити кожен дизайнер»

Крісті Джонсон Коффінз та Дженні Янг

Ця книга, написана практиком і теоретиком, покликана випробувати на міцність твердження, що наявні публічні простори задовольняють людські потреби. Крісті Джонсон Коффін з архітектурної компанії Design Partnership і професорка Орегонського університету Дженні Янг докладають спільних зусиль і знань для дослідження 12 соціальних проблем дизайну навколишнього середовища (environmental design).
Авторки роздумують, чи питання міського дизайну дійсно настільки легкі, якими здаються на перший погляд. Також Крісті та Дженні з’ясовують, чи можуть відповіді на ці питання допомогти у плануванні простору.
Основна думка така: більш критичне осмислення зв’язків між людьми та вже збудованим середовищами і просторами можуть сприяти проектам, що краще відповідають людським потребам й позитивно впливають на здоров’я, продуктивність та навіть соціальну рівність та загальний добробут.
Придбати.

Фото на головній: flickr-user Glen Scott

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button