Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23469 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На даху новобудови біля метро «Кловська» облаштують зелений дах площею 6 000 кв м – «Знаковий гай». «Хмарочос» з’ясовував, що там буде.

Компанія «Вінг Девелопмент», яка у 2015 році почала зводити ЖК Signature на вулиці Мечникова, 11а, запевняла, що це  — перший в Україні житловий комплекс, сертифікований за системою зеленого будівництва BREEAM. Сьогодні будівництво веде інша компанія — «ЕК-Сервіс», яка входить до фінансової групи «Континіум». Втім, проект майбутнього ЖК залишився тим самим. Він складається зі стилобатної частини, де планується розміщення торговельного центру, і трьох башт (від 16 до 26 поверхів), де можна буде придбати квартиру, орендувати офіс або зняти готельний номер. Компанія обіцяла майбутнім покупцям просторе житло із панорамними вікнами і вільним плануванням, закриту територію та «п’ятизірковий сервіс».

Dmytro Aranchii Architects

Водночас проти цього будівництва активно протестували мешканці навколишніх будинків:  на стінах їхніх осель з’являлися тріщини, будівельні роботи проводилися чи не цілодобово, а на сусідній з будівельним майданчиком ділянці стався зсув ґрунту. Невдоволені люди неодноразово перекривали вулицю, зверталися до журналістів та міської адміністрації. Чиновники видали забудовнику припис про припинення будівельних робіт, але вони все одно продовжувалися — мовляв, це не будівництво, а ремонт будівельної техніки.

Dmytro Aranchii Architects

У березні 2017 року Печерська поліція наклала арешт на земельну ділянку й об’єкт будівництва. Але незабаром його скасували за рішенням суду.

Тож роботи, попри спротив громади, здійснювалися швидко, а нещодавно у компанії розповіли про амбітний проект, який втілять у рамках новобудови. Мова йшла про «Знаковий Гай» (Signature Garden) — громадський простір на даху. Цей проект розробила архітектурна студія Dmytro Aranchii Architects.

Dmytro Aranchii Architects

За задумом проекту, на даху торговельного центру, між двома житловими баштами, облаштують парк площею шість тисяч квадратних метрів. Це буде місце для прогулянок, розваг й культурного дозвілля мешканців міста. Тут відкриють ресторан, розіб‘ють літній ставок й облаштують три оглядових майданчики. Також зведуть невеликий амфітеатр для вистав, локацію для дитячих ігор і пересувний спортивний майданчик. У покриття на підлозі парку (тобто даху ЖК) вмонтують підсвічення.     

Dmytro Aranchii Architects

Поруч із житловими баштами розмістяться дитячий майданчик й тривімирний лабіринт. Вони плавно переходять у головну площу з фонтанами, де можна буде купатися і влаштовувати водні розваги.

Простір передбачає комунікацію містян з архітектурою. Для цього буде створена зона інтерактиву: наприклад, тут буде світлова смуга, яка змінюватиме колір залежно  від кількості людей, які гуляють поруч, і «розумні»  фонтани, які працюватимуть у так званому «режимі Бога», розступаючись перед відвідувачами.

Dmytro Aranchii Architects

Крім іншого тут буде багато рослинності. Зелені насадження — кизильник, ялівці, гірські сосни, берези — обступлять житлові башти, захищаючи їх від спеки; дерева в кадках переноситимуть з місця на місце, створюючи усюди імпровізовані зони для відпочинку у тіні; зелені смуги, які прозвали «мазками Ван Ґоґа», вказують відвідувачам напрями руху.        

Dmytro Aranchii Architects

«Вода та зелень — це найбільш оптимальне середовище для людини. — пояснює ландшафтний архітектор та один зі співавторів концепції «Знакового гаю» Семен Поломаний. — Тому ми зосередили увагу не тільки на важливості контакту людей із водою, але й на наявності тіні. Для цього ми підбирали рослини, які могли б витримати непрості умови перебування на відкритому даху: відсутність земельного покриття, сильний вітер, літня сухість та спека, зимові морози. Тут діятиме автоматизована система крапельного поливу, яка є найбільш економною».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button