Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін пророкує «вибух бульбашки» на столичному ринку нерухомості, про що написав у своєму Facebook.

Фото: asn.in.ua

За оцінками Амеліна, за перше півріччя 2017 введено в експлуатацію стільки ж нерухомості, скільки за весь минулий рік, тобто майже 300 тисяч квадратних метрів.

За його словами, тільки в цьому році дозвіл на будівництво в Києві отримали 30 компаній.

«Пропозиція перевищує попит в кілька разів, з початку року було підписано всього 1100 угод при виставлених на продаж 21 тисячі об’єктів. У Києві понад 150 «проблемних» об’єктів з яких близько 80 – незаконне будівництво (з яким ніхто не бореться)», – заявив Анатолій Амелін.

За оцінкою автора, щоб уникнути вибуху бульбашки на ринку нерухомості, можна лише при реалізації двох одночасних рішень: ввести тимчасовий мораторій на нове будівництво (з ліквідацією всіх незаконних будівництв) та спростити механізми кредитування під житлову нерухомість з подовженням термінів кредитів і зниженням ставок по кредитах.

«Зміна системи регулювання має створити умови під кредитування терміном до 20 років і ставкою кредиту в гривні до 12% річних. Якщо ситуацію «відпустити», то вже в наступному році можемо отримати: з десяток банкрутств забудовників, тисячі постраждалих інвесторів, власників майнових прав в недобудовах, девальвацію, заморозку будівельної галузі на кілька років», – вважає Анатолій Амелін.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button