Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Засновниця ГО «Громадський рух Почайна» Аннабелла Моріна протестуватиме проти будівництва торговельного центру на археологічних знахідках.

Фото: hromadske.ua

Протягом 2015-2016 року під час археологічних робіт в рамках реконструкції Поштової Площі в Києві були відкриті унікальні знахідки княжої доби та залишки прибережного міського кварталу середньовічного Києва. Під керівництвом археолога Михайла Сагайдака на розкопах вдалося виокремити і дослідити численні сліди перебудов та реконструкцій міських комунікацій, були знайдені фрагменти міської дороги, вкритої суцільним настилом із колод, залишки будинків та укріплень 11-18 століть. На місці розкопок знайдено печатки княжої доби, монети, хрестики, кільця та персні, наконечники стріл, стремена, глиняний посуд, тощо.

На цій території можна зробити реконструкцію кварталу XII сторіччя. У 2016 році КМДА провела тендер на роботи по музеєфікації, який виграв Центр археології. Тож згодом у новозбудованому торговельному центрі мав з’явитися ще й підземний музей. Але кошти на музеєфікацію, яка мала виділити міська влада після згаданого тендеру, так і не з’явилися. Директора Центру археології Михайла Сагайдака будівельники перестали запрошувати на наради. А інвестор (так у мерії називають девелоперську компанію, що будує торговельний заклад) взагалі припинив фінансування розкопу (за українським законодавством, археологічні роботи фінансує забудовник).

У липні 2017 року петиція про захист розкопок та продовження археологічних робіт зібрала 13 000 підписів. Тепер активісти та депутати Київради непокояться, що будівельники, незважаючи на петицію та результати тендеру з музеєфікації, почали встановлювати бетонну плиту, яка унеможливить продовження археологічних розкопок. За словами археолога Михайла Сагайдака, спеціалістам потрібно як мінімум один рік й вісім мільйонів гривень, щоб закінчити дослідження. Інвестор планує залишити історичному музею на місці розкопок близько 100 м², а решту забудувати кіосками торговельно-розважального комплексу, в той час як активісти наполягають, щоб площа музею була 5000 м².

Зважаючи на обставини, активістка Аннабелла Моріна закликає вдаватись до рішучих дій: «Я їду реєструвати безстроковий мітинг на Поштовій площі. Встановлюю намет в найближчі дні, і прошу всіх приєднуватися».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button