Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23273 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

24 жовтня художник з Барселони Mohamed Lghacham опублікував у своєму Instagram акаунті історію про те, в яких умовах він малював мурал в Одесі, і звинуватив українського куратора Гео Лероса у бажанні прислужитися владі й безвідповідальному ставленні до себе. Куратори з України, Гео Лерос й Олена Орлова, заперечують його слова.

Першого жовтня іспанського вуличного художника Mohamed Lghacham запросили до України, щоб він намалював два мурали в Києві чи Одесі. Іспанець вибрав Одесу та попросив самостійно обрати стіни для робіт з-поміж запропонованих кураторами. Mohamed запитав, чи може привезти з собою подругу-асистента, аби вона допомогла йому роботами. Організатори погодились оплатити переліт та проживання і їй.

На момент приїзду в Україну мураліст не обрав жодної із запропонованих стін. Тому 11 жовтня йому запропонували дві будівлі: одну заввишки три поверхи, другу – дев’ять. Як пише у Facebook Mohamed, одну зі стін організатори попросили розмалювати у музичній тематиці, оскільки зображення розміщувалось на будівлі музичної академії. Художник погодився на пропозицію та почав створювати ескізи муралів.

Відповідальною за даний проект в була Олена Орлова, проте до Одеси приїхав також і Гео Лерос, оскільки саме він порекомендував обрати іспанського художника. Погодивши ескізи з художником, розпочалась робота над стіною музичної академії. 17 жовтня виникли перші проблеми. Mohamed повідомив, що працювати над одним з малюнків заважають кабелі ліній електропередач. Через них підіймальний кран рухається повільно і він не впевнений, що закінчить два мурали вчасно, тому художник потребує рішення. Mohamed Lghacham писав, що куратори не змогли вирішити озвучену проблему протягом п’яти днів. Проте, за словами Гео Лероса, вже наступного дня кабель було прибрано, а білети для вильоту – замінено на інші дати. Окрім цього мураліст попросив видати йому кошти на власні потреби, на що куратор погодився, і повідомив, що всім художникам видають по 500 гривень щодня.

У своєму повідомленні Mohamed Lghacham стверджує, що він хотів завершить хоча б один мурал, але в умовах, які склалися, був не здатен працювати. На його думку: «Його (Гео Лероса, прим. ред.) єдиний інтерес лише у тому, щоб бути на «хорошому рахунку» у влади міста, яким він пообіцяв створити два мурали, які він додасть до своїх кураторських проектів». Після відмови завершувати проект, Лерос написав, що просить здати оплачені білети й організатори відмовляються оплачувати готель. «Він людина невдячна та необов’язкова, нічого не виконав з обіцяного»,- скаржиться Лерос на художника, та додає, що його функцією в даному проекті було лише зведення мураліста з одеськими кураторами.

Work work work #mohamedlghacham #odessa #ukraine #2017

A post shared by Mohamed Lghacham (@oiterone) on

Олена Орлова, арт-куратор з Одеси зазначає: «Ми запросили художника, аби він намалював мурали на двох стінах. Він попросив оплатити переліт і його помічниці. Єдине прохання по одному малюнку з нашого боку, було створити його у музичній тематиці. У середньому темпі малювання будь-який художник упорався б за 2 дні. Він малював 8 днів. Потім я просила завершити роботу хоча б на одній стіні. У них були дивні претензії, у тому числі по техніці, але вони швидко вирішувалися. У підсумку я витратила $5 000. П’ятизірковий готель був проплачений до останнього дня перебування художника. Крім того, вони мали водія і кошти на поточні витрати. Погода була сонячна – усі необхідні умови. Мухамед написав мені повідомлення, що завершить роботу, а сам вночі вилетів. Мені дуже прикро за цю ситуацію, але я звикла працювати з «творчими людьми».

Орлова додає, що мурал за ескізом художника, з вказанням його авторства будуть домальовувати українці. Можливий варіант, що на цій стіні створять новий мурал.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button