Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Хмарочос» розповідає, як ініціатива з прибирання Замкової гори переросла у повноцінний урбаністичний проект.

Ініціатива «Чисто: Замкова Гора» виникла взимку 2015 року в результаті співпраці режисера Павла Суслякова і дизайнера Станіслава Ставісюка. Вони часто бували на Замковій горі і щоразу бачили купи сміття, тому одного разу вирішили почати їх прибирати. Щоб залучити якомога більше людей до толоки, хлопці скооперувалися із «Чистим містом» – ініціативою, яка займалася прибиранням різних місць Києва. З часом толоки стали періодичним явищем, оскільки гора постійно потребувала прибирання. Згодом до команди приєднався Родіон Філатов. У процесі з’явилося розуміння, що самих толок замало, бо сміття з’являється весь час. Значить, потрібно змінювати підхід. Так сформувалася ціль змінити ставлення  людей до Замкової і розвивати спільну відповідальність. Адже Замкова Гора має багато статусів: і як екологічний об’єкт, і як пам’ятка місцевого значення, але нею ніхто не опікується.

Бренд і філософія

Ідея назви «Чисто:» – не лише про фізичну чистоту, а й про середовище відповідальності і прозорості. Підходи і саме мислення має бути чистим, а коли стикаєшся із органами місцевого самоврядування, то там все з точністю до навпаки.

Станіслав і Павло вирішили розкручувати «Чисто:» як бренд. Одночасно здійснювалася робота над візуальною складовою ( розроблялися інформаційні таблички)  і над змістовою. Ідея полягала в тому, щоб кожна людина, яка хоче прививати спільну відповідальність до громадського простору, робити разом корисні речі для міста чи свого двору, мала кейс, як це можливо втілити у життя. З’явилося декілька ініціатив під брендом «Чисто:». Наприклад, «Чисто: Борщагівка», люди стали долучатися до проекту, але не дуже масово, бо проект потребує активної участі і чимало часу.

Розширення команди і структура

Навесні 2015 до команди «Чисто: Замкова Гора» приєдналася активістка Живодана Жарікова, яка на той час закінчила «Зелену школу».

«В мене давно була ідея зробити котеджне містечко для птахів. Написала про це у Facebook і зібрала потрібну суму. Замовила в інтернеті шпаківні, наївно думаючи, що зможу їх зібрати самостійно. У результаті вийшло понад 30 шпаківень. Виникло питання, де їх найкраще розмістити, і я згадала, як гуляла Замковою горою і бачила хлопців, які там прибирали. Я часто буваю на Замковій, і помічала, що вона стає чистішою. Ми розговорилися, і вони запропонували  приєднатися. Навесні я згадала про той випадок, знайшла у Facebook сторінку «Чисто: Замкова гора», списалася з ними і стала частиною команди. Тепер займаюся напрямком флори і фауни», – розповідає Живодана.

У результаті, шпаківні повісили на Замковій горі. З часом команда зареєструвала громадську організацію. За два роки роботи ГО сформувалися напрямки роботи: толоки, міська політика і зміна законодавства, історичний й екологічний напрямки. Попри це проект «Чисто:» не є основною діяльністю команди, кожен – має власну роботу.

Межі гори і  її статус

Замкова гора наразі не має юридично чітко визначених меж і статусу, а сміття продовжує тут з’являтися. КО «Київзеленбуд» проводить на горі сезонні толоки, але, за словами, активістів «Чисто: Замкова гора» ці заходи – формальні.

«Зазвичай, це п’ять жінок, яким навіть складно піднятися на гору, а для деяких схилів там потрібні промислові альпіністи. Землерозпорядником є Подільське комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень (КП УЗН Подільського району). Вони не мають досвіду ефективної очистки схилів і підрізання дерев. Схили зрізають при забудовах тому, що у законодавстві немає чітких меж Замкової. Межі визначаються довколишніми об’єктами. Там, де закінчується їхні кордони, починається Замкова Гора. Наразі ми спостерігаємо процес відтягування визначення меж гори. Це робиться для того, аби вирішити питання забудов в інтересах приватних осіб і забрати територію гори», – говорить Живодана.

«Ми б хотіли, аби за гору взялася громада, саме тому ми вивчали, хто знаходиться довкола Замкової і кому було б цікаво дбати про гору. Має бути охорона і спеціальний догляд».

Екологічний напрямок

«Я вивчала флору і фауну гори, консультувалася з експертом Іваном Парникозою.  Замкова – пам’ятка природи місцевого значення. Як пояснював Іван, часто статус пам’ятки давали, аби зберегти об’єкт від забудови. Лісова частина Замкової експлуатувалася багато років, тому дикої природи там майже не лишилось. Тож  я займалася концепцією, розробляла план того, якою ми хочемо бачити гору. Ми зверталися до ландшафтних дизайнерів, щоб вони допомогли нам зробити ландшафтний благоустрій частини гори. Одну з ділянок вже обладнають в рамках проекту Dreamactions» – розповідає активістка.

Про стереотипи і  зміну мислення

З горою була пов’язана ще одна складність, з якою стикнулися члени команди «Чисто: Замкова Гора» – це стереотипне сприйняття самого місця. Мовляв, там проводять вільний час лише представники субкультур і маргіналізовані групи. Насправді тенденція така: чим чистішою є гора, тим  культурніші люди туди приходять. Активісти намагаються змінити цей тип мислення і повернути довіру один до одного у суспільстві.

Майбутній проект

Наразі активісти працюють над новим проектом, що складається з кількох частин: інфопілон, ландшафтне впорядкування одного з пагорбів і сходів.

На першому етапі має бути зроблений великий інфостенд з інформацією про історію гори.  Дизайн для нього розробляють «Агенти змін». На покриття інших витрат активісти планують залучати кошти підприємців.

Наступний етап включає впорядкування схилу з боку Воздвиженського узвозу: облаштування стежок, місць для сидіння і озеленення. «Ми спілкувалися з ботаніками. Це мають бути рослини, які добре переносять наш клімат, і які не потрібно спеціально висаджувати навесні. Вони мають слугувати кормовою базою для птахів і маленьких гризунів. Хочеться, аби навесні гора квітнула».

На Замковій колись росли дубово-грабові ліси, тож ці дерева активісти також мріють повернути. Ще одним етапом проекту є сходи на одному зі схилів. Проект розробило бюро Cullmann Workshop й «Чисто: Замкова гора» має кошти на його реалізацію. Проте, оскільки статус гори досі не визначений, то активісти не можуть почати реалізовувати проект.

Візія  і труднощі

В процесі роботи стало зрозуміло, що облаштування Замкової — це довгостроковий проект. Команда «Чисто: Замкова гора» має візію, що це має бути простір, де гармонійно співіснують і дика природа і людина. Тут має бути дендропарк з видовими майданчиками. «Влітку ми провели стратегічну сесію, де думали про плани по Замковій на три роки вперед. Ми маємо багато ідей і хотіли б доопрацювати ландшафтний план», – каже Живодана Жарікова. Серед труднощів – взаємодія із органами самоврядування. Вони прагнуть працювати з горою лише в рамках загальних заходів, які здійснюють по всьому Києву.

Живодана Жарікова розповідає, що попри недовгий термін роботи організації, є успішні кейси. Тут відбулася серія лекцій про історію Замкової на свіжому повітрі. Команда розширюється: «На третій лекторій в нас був проектор і світло. Лекторій дав нам досвід роботи в команді, привів багато нових людей і самі ми  дізналися більше про гору».



Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button