Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Протягом двох років на території колишнього Сінного ринку зводять торговельно-офісний житловий центр (чотирнадцять будинків, заввишки від 7 до 22 поверхів). Стільки ж тривають і громадські протести проти будівництва.

Забудовнику ТОВ «Емпоріум Пропертіз» дорікали, що «спальний район», запланований на місці Сінного ринку, не лише знищить естетичну привабливість історичної частини Києва, але й створить безліч проблем з транспортом. Навесні 2017 року активісти провели серію «музичних мітингів», щоб привернути до забудови увагу київської адміністрації. Їм це вдалося — 14 листопада забудовник отримав припис від Департаменту міського благоустрою: будівельний паркан навколо майданчика має бути знесений. Крім того, вже сьогодні комунальники мали заставити бетонними блоками ворота до будівельного майданчика.

Після цього народні депутати Мустафа Найєм, Єгор Соболєв та Ігор Луценко планували розмістити біля них свої намети — громадські приймальні. Все це мало б перекрити доступ будівельної техніки на майданчик, поки не буде виконаний припис про демонтаж паркану.

Сьогодні, 15 листопада, біля воріт будівельного майданчика зібралися представники департаменту міського благоустрою, народні депутати, громадські активісти, журналісти, жителі навколишніх будинків. Поки чекали на вантажівку з блоками, мешканці скаржилися, що жити поруч з будівельним майданчиком стало неможливо — стіни їхніх помешкань вкриваються новими тріщинами, будівництво триває цілодобово, а минулого тижня суд дозволив забудовнику продовжувати роботи навіть на вихідних.

Машина із блоками прибула доволі швидко, але розвантажити їх комунальники так і не змогли. Майже одразу до них вийшли охоронці будівельного майданчика, вдягнені у військову форму збройних сил України. Вони представилися співробітниками охоронної фірми «Атлант» і заявили, що це — їхня територія, тому нічого тут ставити вони не дозволять. На питання журналістів, чому вони у військовій формі, відповіли, що купили цей «камуфляж» у магазині.

В якийсь момент за їхніми спинами виростають і декілька кремезних хлопців вже у цивільному одязі. Хлопці пояснили, що вони — прості спортсмени, які йшли мимо з тренування, але, побачивши народних депутатів, зупинилися, щоб зробити з ними «селфі». Але коли дізналися, чого тут всі зібралися, то дуже обурилися.

— Яка вам справа до цього будівництва? Люди гроші вклали, квартири собі купили, вже звели п’ять поверхів. Ідіть краще приймайте закони, а не провокуйте! — сердився один з «цивільних».

Інший хлопець повідомив, що його звуть Іван. За його словами, він теж повертався з тренування, але на відміну від колег-спортсменів, його страшенно обурила вантажівка, запаркована навпроти воріт.

— Я підійшов подивитися, що тут за «мажор» поставив машину й загородив дорогу, — пояснював він журналістам. Одразу після цього Іван заявив, що він — віруюча людина і почав викликати на бій депутата Сергія Лещенка: «Пішли в ринг, я тебе закрию!».

Під час цих дебатів будівельники спробували вивезти з майданчика вантажівку із будівельним сміттям, але дорогу їй перекрили активісти. Почалася штовханина з охороною, яка намагалася «пробити» вантажівці дорогу. Поліція не втручалася.

Невдовзі до протестуючих приїхав і міський голова Віталій Кличко. Він пояснив, що місто зобов’язало забудовника демонтувати свій паркан. А без нього, підкреслив мер, будь-які будівельні роботи будуть незаконними.

«Незаконні будівництва — одна з головних проблем, які дісталися нам у спадок. І ми намагаємося вирішити кожен такий конфлікт. Ми неодноразово зустрічалися із представниками забудовника, але так і не дочекалися від них нормальної реакції.

Ми можемо діяти лише у межах своїх повноважень. Тому департамент благоустрою виніс забудовнику припис про демонтаж будівельного паркану. І якщо він не виконає цей припис до п’ятниці — місто зробить це власними силами», — запевнив Кличко.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button