Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Тепер кожен охочий може створити власну карту архітектурного світу.

У 2015 році архітектор і теоретик Алехандро Заеру Поло створив діаграму, на якій відобразив стан сучасної архітектури для видання El Croquis. Вона має сім розділів, в яких розміщено 181 архітектурне бюро.

Згодом, карту зробили інтерактивною та перенесли у вільний доступ в інтернет, аби кожен охочий зміг змінювати схему згідно зі своїм баченням, повідомляє Аrchspeech. Тепер, до діаграми можна додати будь-яке бюро, перемістити його в іншу зону, чи змінити межі напрямків. Користувачі можуть створити архітектурну карту своєї країни/міста/регіону.

При наведенні курсора на назву певного бюро з’являються коментарі їхніх власників. Деякі уточнюють напрямки своєї роботи, інші пояснюють, чому належать до іншого напрямку архітекторів. На даний момент на ресурсі можна створити діаграми з сімома напрямками, а саме: популісти, активісти, нові історики, скептики, матеріальні фундаменталісти, космополіти, технологічні утопісти.

До активістів належать автори соціальних проектів. Зазвичай, для таких проектів залучають громадян, для збору коштів на реалізацію проектів. В напрямок «популісти» входять архітектори, які максимально спрощують форму, роблять її максимально яскравою, задля донесення своєї концепції суспільству. Нові історики пропонують прагматичний підхід та чіткі геометричні форми, які працюватимуть в контексті міста. Скептики наслідують архітекторів ХХ століття й не підтримують сучасні комерційні проекти. Матеріальні фундаменталісти в центр своїх робіт ставлять матеріали з натуральної сировини. Космополіти будують свої проекти на базі й аналізі найефективніших рішень. Технологічні утопісти працюють на стику робототехніки й архітектури, що базується на наукових дослідженнях.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button