Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Київській міській раді зареєстрували проект рішення, що пропонує створити музей археології та історії Києва замість підземного торгового центру на Поштовій площі.

Віталій Носач

29 листопада у Київраді зареєстрували проект рішення «Про забезпечення збереження пам’ятки археології місцевого значення та розміщення музею на ділянці прибережного міського кварталу Середнього Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві». Його автором є голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» Сергій Гусовський, повідомляє прес-служба об’єднання. 19 грудня проект рішення розгляне комісія Київради.

Згідно з документом, договір з інвестором ТОВ «Хенсфорд-Україна», що будуватиме підземне ТРЦ, буде припинено. Після цього об’єкт буде переданий до комунальної власності громади Києва, а згодом у постійне користування Музею історії міста Києва.

Проект рішення передбачає укладання договору між Музеєм історії міста Києва та Державним підприємством «Центр археології Києва Інституту археології НАН України» для продовження виконання археологічних робіт. В документі також зазначено, що необхідно провести відкритий міжнародний конкурс на найкращий проект майбутнього музею археології та історії Києва.

«Київ має стати інвестором цього проекту. Не якась юридична особа з таємничими  бенефіціарами, а наше місто, чия жива історія опинилася під загрозою. Увесь простір, що будується, ми пропонуємо присвятити музею історії Києва, в якому знайдеться місце і тому, що відкриють археологи, і тим двом сотням тисяч експонатів, які сьогодні розкидані за різними адресами, у сховищах і коробках», – розповідає автор проекту рішення Сергій Гусовський.

Нагадаємо, що на початку 2015 року у котловані на Поштовій площі археологи знайшли унікальні історичні артефакти. Згодом, понад 13 тис. підписів зібрала петиція «Просимо врятувати безцінні історичні артефакти та археологічні розкопки на Поштовій площі». У 2017 році в рамках «Громадського бюджету» ініціатива створення підземного музею на Поштовій площі посіла друге місце на голосуванні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button