Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

До 2020 року пам’ятку архітектури будинок-садибу Іпсіланті відреставрують і створять у ній кімнату-музей.

skyscrapercity.com

У листопаді 2017 року ТОВ «Садиба Іпсіланті» розпочало реставрацію садиби на вулиці Івана Мазепи, 6. Генеральним підрядником є проектно-будівельний концерн «Укрмонолітспецбуд». Будівлю відреставрують із врахуванням того, що на цокольному поверсі розміститься заклад громадського харчування. До реставрації там працював ресторан «Ханой». Генеральним проектувальником є Творча архітектурна майстерня Юрія Лосицького.

Будинок-садиба Іпсіланті був споруджений в 1799 році у стилі класицизм для коменданта Печерської фортеці Вігеля. У 1807 році у цьому будинку оселився з родиною Костянтин Іпсіланті – князь, господар Дунайських князівств: Молдови та Валахії, учасник грецького антитурецького визвольного руху. Після смерті Іпсіланті в будинку деякий час жили його сини, згодом нерухомість придбала Києво-Печерська лавра. У 1860-1870 роках до садиби добудували поверх та розмістили в ній іконописну майстерню. Окрім цього, до будинку було добудовано два флігелі. У 1979 році будівлі-садибі надали статус пам’ятки архітектури, а у 2011 році статус отримали два флігелі. У 2014 році ТОВ «Торговий дім «Еко-Сервіс» придбали садибу за 24,24 млн грн.

Будівля є частиною садибного комплексу. Як повідомив головний архітектор проекту, Юрій Лосицький, будинку-садибі повернуть його первісний вигляд: «За планом реставрації буде повернено портик, й прибрано верхній поверх. Випадок, коли у будівлі забирається поверх для реставрації – унікальний».

Будинок Іпсіланті в першій половині XIX ст.

skyscrapercity.com

За словами Лосицького, після реставрації на цокольному поверсі буде розміщено ресторан, але наразі не відомо, який саме. Окрім цього, в садибі створять кімнату-музей, яка розповідатиме про історію будівлі та Іпсіланті. Закінчення будівництва заплановане на травень 2020 року.

Творча архітектурна майстерня Юрія Лосицького заснована у 1991 році. Серед проектів майстерні – реконструкція будинків на вул. Десятинній, 12 й вул. Володимирська, 47, а також реконструкція Київської міської станції швидкої медичної допомоги.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button