Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Інноваційне містечко Unit.City відкрили на території колишнього Київського мотозаводу у 2017 році. Територію промзони, площею 25 га, поступово перетворюють на технологічний кластер.

Розповідаючи про розташування, менеджери проекту відмічають, що відстань від Unit.City до центру столиці складає лише 6 км. Це збільшує відповідальність перед містом, адже необхідно максимально безболісно інтегрувати інноваційний майданчик та кілька тисяч його резидентів в наявну міську інфраструктуру, комунальну та телекомунікаційну системи міста.

Поки що складно об’єктивно оцінити вплив Unit.City на екосистему міста, адже зараз функціонують лише 3% проекту. На кінець 2017 року на території містечка введено в експлуатацію приміщення бізнес-кампусу, спортивний комплекс, їдальню, школу Unit.Factory й навчальний проект Bionic University. Заплановано, що в майбутньому хайтек-парком зможуть одночасно користуватися 15 тисяч працівників та відвідувачів. Та наразі тут, з урахуванням студентів школи, постійно перебувають близько 500 осіб. До кінця 2018 року очікується, що ця цифра зросте до 3-5 тисяч резидентів та відвідувачів.

Єдина екосистема

Однією за перших компаній, що оселилась в Unit.City ще у березні 2017-го, до його офіційного відкриття, стала Sensorama Lab – лабораторія віртуальної й доповненої реальності. На думку керівника з розвитку та партнерства Sensorama Lab Ольги Дралової, перевагою інноваційного містечка є саме концентрація однодумців, компаній та спеціалістів, що працюють в технологічному сегменті. «В нас вже є колаборації з іншими резидентами. Також ми тісно співпрацюємо з Unit Factory, беремо студентів на навчання та практику, інтегруючи у реальні проекти компанії. Декілька студентів отримали від нас пропозиції щодо участі у комерційних проектах», – розповідає вона.

Unit.City. Фото: Євгенія Романюк

Опитані «Хмарочосом» резиденти також відзначають доступність для відвідування великої кількості подій на тему сучасних технологій, мітапів, оглядів успішних бізнес-кейсів, хакатонів та презентацій інноваційних розробок. З початку роботи проекту, тут вже відбулось близько 100 таких подій. «Дійсно, ми маємо доступ до великої кількості цікавих лекцій та івентів. Наприклад, я брав участь у хакатоні віртуальної реальності», – розповідає резидент містечка, UI/UX дизайнер компанії Tseh 2.0 Ярослав Турчанінов.

Компанії, що розташувались на території Unit.City, мають змогу отримувати знижки або безкоштовний доступ до вітчизняного та іноземного софту: у переліку партнерів значаться Amazon, Microsoft, українські Depositphotos, Grammarly та інші.

У жовтні, спільно з Sensorama Lab, спеціалісти Unit.City розробили карту усіх VR/AR проектів, що існують в Україні. Аналогічна карта проектів була розроблена й для напрямку AGRITECH. Нещодавно стартував конкурс для агростартапів AGRITECH Challenge. Його мета – винайти актуальні й ефективні мобільні рішення для фермерів. А в найближчому майбутньому керівництво інноваційного містечка обіцяє презентувати ще й масштабний FinTech проект.

«В Unit.City ми відчуваємо себе частиною екосистеми. А у перемовинах з закордонними партнерами представляємось, як один потужний організм. Це ефективніше ніж поодинока комунікація», – каже Ольга Дралова.

Неповний спектр послуг

Існують у проекту й явні недоліки, які вже відчутні, хоча кампус заповнений лише на кілька відсотків. Не зважаючи на те, що Unit.City розташований недалеко від центру міста, логістичні та транспортні питання тут остаточно не вирішені. З розмов «Хмарочоса» з резидентами стало відомо, що на території технопарку вже збільшили кількість паркомісць, але користувачі громадського транспорту все ще чекають на покращення. Резидентам не вистачає автобуса від найближчої станції метро та каршейрінгового сервісу. «Для переміщення величезною територією, звичайно, було б добре мати велопрокат чи прокат приватного електротранспорту (сігвеї, гіроскутери)», – підкреслила одна з резиденток Unit.City.

Unit.City. Фото: Євгенія Романюк

Також працівники компаній-резидентів звертають увагу на відсутність зимових, критих майданчиків для гри у командні види спорту. Є побажання й щодо збільшення зони фудкорту. За словами співробітників, на сьогодні, в UNIT.Cafe важко їсти не поспішаючи, проводити ділові зустрічі чи спілкуватись з колегами – під час обідньої перерви місць на всіх не вистачає, а швидкість обслуговування клієнтів знижується, виникають черги.

Чекають тут і на появу додаткових послуг, які зараз відсутні на території. Зокрема, не вистачає кав’ярень, медпунку й аптеки. Також резиденти кажуть про нестачу зон відпочинку та зелених зон для прогулянок.

Нове будівництво

Про плани щодо подальшого розвитку інноваційоного містечка розповідає керівний партнер Unit.City Максим Яковер. «Ми вже закінчили будувати новий чотириповерховий кампус, де наразі тривають інтер’єрні роботи. Він прийме нових резидентів у середині березня 2018 року. Ще один семиповерховий кампус ми майже добудували. Його відкриття заплановано на липень. Крім того, ще два кампуси мають з’явитися в серпні та вересні наступного року».

Максим Яковер розповідає про плани Unit.City. Фото: Євгенія Романюк

В кампусі, що відкриється у березні на перших двох поверхах, розмістять коворкінг. На третьому та четвертому – приватні та клубні офіси.
У липні відкриється багатофункціональний кампус. На його перших двох поверхах розташується фудзона. «Її ми запускаємо у партнерстві з однією з найбільших київських ресторанних компаній. Ми закладаємо можливість годувати до восьми тисяч резидентів», – підкреслив керівний партнер Unit.City.

На третьому поверсі працюватимуть молоді інноваційні компанії, що вже переросли формат клубних офісів та мають потребу в приватному просторі. У свою чергу, четвертий та п’ятий поверхи будуть облаштовані під клубні офіси. А на останніх двох – мають облаштуватись офіси міжнародних компаній з технологічного сектору.

Крім того, за словами Яковера, в майбутньому в містечку можуть з’явитися будівлі «під ключ». Однією з доступних опцій Unit.City є побудова офісних об’єктів на замовлення. «Так, ми вже маємо такі запити. Але поки що, це лише переговори. Після підписання відповідних контрактів, ми зможемо про це говорити публічно», – сказав він і додав, що така компанія-замовник обов’язково має відповідати концепції UNIT.City й вимоги до неї будуть такими ж, як і до резидентів.

Проект площі у Unit.City. Зображення: Wojciehowski Architekci / Unit.City

Енергоощадність та довкілля

Керівництво інноваційного парку обіцяє, що усі майбутні кампуси будуть екологічними, побудованими з урахуванням технологій енергоефективності й матимуть міжнародний Leed-сертифікат.

«Ми встановимо енергоощадне обладнання: теплові насоси, вентиляційні машини з рекуперацією повітря, LED-освітлення. Робота усіх інженерних систем буде автоматизована. Як результат – ми очікуємо, що уся споживана електрична потужність в UNIT.City буде нижче за нормативу по країні на 27%», – запевняє Макс Яковер.

Нещодавно в UNIT.City розпочали приділяти увагу сортуванню сміття. Містечко вже здає близько 300 кг паперу, 30 кг поліетиленової плівки й пластику на місяць. Увесь папір переробляється на серветки, пакувальний та туалетний папір й картонні упаковки. Поліетилен перепродають виробникам.

Проект площі у Unit.City. Зображення: Wojciehowski Architekci / Unit.City

Транспорт та інфраструктура

Окрім офісів, у хай-тек парку почнуть будувати житлові корпуси. Вже з наступного року UNIT.City обіцяє розпочати будівництво житла для своїх резидентів. Його можна буде взяти в оренду як короткостроково, так і на довгий час. Також це житло можна буде купувати.

Питання створення внутрішньої системи транспортного сполучення між об’єктами у містечку площею 25 га та запуску прокатів індивідуального транспорту, за словами Яковера, поки що не розглядалося. Хоча наступного року планується поліпшити шлях резидентів до місця іхньої роботи. Так, разом з відкриттям нового кампуса, між ст. м. Дорогожичі й UNIT.City мають почати курсувати рейсові автобуси.

Яковер підтверджує готовність брати участь у муніципальних проектах щодо поліпшення прилеглих до території UNIT.City вулиць. Як стало відомо «Хмарочосу», наразі керівництво міста розглядає можливість подовження проекту створення «розумної вулиці» Melnykova Smart Street до вулиці Дорогожицької, хоча конкретних планів щодо цього ще немає.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button