Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Пішохідна Контрактова вже готова до свят – на ній облаштовано цирк, оглядове колесо та ковзанку. Проте містяни нарікають на бруд і те, що майже не лишилося місця для прогулянок. «Хмарочос» дізнався, як узгоджуються святкування на головній площі Подолу.

Хто встановив?

Цирк та колесо огляду встановив підприємець Бабенко Микита Олегович. За словами його представниці, Вікторії Тихої, попередньо, як основний варіант розваг на Контрактовій розглядали ковзанку. Намагалися догодити усім віковим категоріям містян – задовольнити і дорослих, і дітей. Перш ніж запустити оглядове колесо, його будуть тестувати. Без спеціального висновку про безпечність конструкції, ніхто на ньому не кататиметься.

Вікторія вважає, що простору для піших прогулянок залишилося вдосталь: сквер Сковороди та Сагайдачного. Облаштовані локації за периметром площі залишили простір для відвідувачів. Зі сторони вулиці Сагайдачного розміщені декоративні арки, які не заважають проходу.

Проте на території розважального містечка довгий час лежав брудний неприбраний сніг. За словами Вікторії це пов’язано з непорозумінням між організаторами ярмарки та комунальними службами. Певний час організатори не могли з’ясувати, чия відповідальність прибирати сніг з пішохідної площі. ФОП підписав договір з КП «Київблагоустрій», але другий не займається вивезенням снігу, а лише безпосереднім прибиранням території.

Вікторія Тиха розповідає: «Три доби ми писали і зверталися, в тому числі до благоустрою, намагаючись зрозуміти, хто має прибирати сніг. Зрештою, за власні кошти ми найняли людину, яка на спецтехніці з першої години дня до першої ночі згрібала сніг в купи. Ми просили: вивезіть хоча б це. Нам відмовляли, вимагаючи додаткову плату. В Подільській РДА на наші звернення зреагували, повідомивши, що ШЕУ (ред. шляхово-експлуатаційне управління) має вивезти сніг і запевнили, що посприяють цьому. Отже, лише 26 грудня вночі, нарешті, з ШЕУ приїхали та прибрали».

Тиха повідомила, що найближчими днями йтиме на зустріч до Подільської РДА, щоб вирішити надалі проблему з прибиранням. Вікторія пояснює: «Дійсно, завдяки нам на площі з’являється більше сміття. Звісно, треба заключити договір, щоб сміття було прибране. У нас він є, а працівники благоустрою дуже ретельно все прибирають, протягом цілого дня підтримують чистоту.  Але ж сніг ми не розкидаємо – це погодні умови, в місті має це бути передбачено».

Однак, не менш гучно лунають й претензії містян щодо цирку, розташованого біля НаУКМа. Вікторія Тиха розповідає, що на етапі домовленостей з цирком організаторів не попередили про те, що встановлять житлові фургони артистів цирку, які мають бути розташовані безпосередньо біля шатра. Через них, організаторка погоджується, на площі цирк з усіма об’єктами виглядає неохайно. Проте, сам купол, на думку Вікторії, естетичний.

Немає прозорої системи узгодження

Наталія Склярська, власниця PR-агенції G.E.M. та активістка  ГО «Соціальний капітал» з 2012 організовує некомерційні вуличні події, серед яких: Фестиваль народів Подолу, Тбілісоба на Андріївському та «Казкова зима» на Подолі. Саме «Казкова зима» зараз проходить на ділянці скверу за пам’ятником Петра Сагайдачного. Концепція події полягає в щорічно оновленій експозиції парку скульптур авторського виконання, головним елементом якого завжди є символ Нового року за східною традицією. Цього року – це собака. Тож скульптури песиків, а також солом’яна фортеця та майстер-класи для дітей – справа рук ГО «Соціальний капітал».

Про процес узгодження заходів з містом Наталія розповідає детально. І не приховує: він вкрай непрозорий та незручний. Здебільшого, івент-менеджери не розуміють, за якими критеріями узгоджують заявку того чи іншого організатора. Своє звернення на ім’я міського голови Києва Віталія Кличка представники ГО подали ще у липні. Після цього треба телефонувати до адміністрації і за вхідним номером дізнаватися про долю повідомлення. У випадку Склярської запит передали до Департаменту культури КМДА. Невдовзі з нього надійшла відповідь, що там не заперечують проведення заходу, однак його обов’язково слід узгодити з балансоутримувачем території – Подільською РДА. Однак, розпорядження від Подільської РДА надійшло аж наприкінці жовтня. Всі ці місяці доля майбутніх заходів, запропонованих ГО, була невідомою.

Разом з тим з’ясувалося, що обране для заходу місце зайняте, а замість нього запропонували зв’язатися з ФОП Бабенко Микита Олегович для координації подальших дій, адже той вже погодив розташування своїх об’єктів на площі. Організатори між собою порозумілися, тож «Казкова зима» на Подолі відбувається, але в іншому місці.

Процес узгодження заходів фактично перебуває у тіні. Наталя нарікає: донедавна на сайті КМДА не було навіть опису повідомлення, яке потрібно надіслати до адміністрації. Зусиллями активістів на сайті з’явився банер з посиланням на інструкцію, що потрібно вказати у заяві. Однак інші проханя івент-менеджерів про створення чітких правил оформлення дозволів на події, а також запровадження електронної системи подання заявок на дозволи проігнорували.

«В  місті немає процедур, які б передбачали, коли ти маєш писати заяву, якщо на ці дати вже написано 115 заяв. Ми ж не знаємо, хто ще просився, погодили їм чи ні. Можливо, у когось була геніальна ідея. Я не знаю, чому до 13 жовтня мені нічого не відповідали, а потім відповіли про ФОП Бабенко», – розповідає Склярська. Івент-менеджерка пояснює, що проблема в організації у нестачі зручного онлайн-календаря, де можна було б подивитися, чи узгоджені події у певній локації на певні дати та чи подані заявки. «Тоді можна було б, наприклад, кооперуватися, шукати спонсора», – вважає Наталія.

Розпорядження на проведення новорічних подій на Подолі цього року вийшло 29 листопада. Тобто, у організаторів було обмаль часу не лише на менеджмент майбутньої ярмарки, а й на бюрократичні процеси. Адже усі встановлені об’єкти проходять узгодження у Департаменті містобудування та архітектури. «Ми чотири рази перемальовували карту розташування наших собачок і трьох будиночків! На другий раз я надсилала запит з проханням оприлюднити вимоги, яким чином має бути оформлена карта. Відповіді не дочекалися. Чотири рази ми приходили до них. Я вважаю, що це цілковито корупційна складова. Адже, якщо ти маєш прийти, то, звичайно легше прийти з конвертом. І тоді все вирішиться. А, може, й ні. У нас ніхто нічого не просив, але ми усі п’ять разів ходили за собачок домовлятися», – розповідає організаторка.

Після цього потрібно звертатися до КП «Київблагоустрій», де оформлюють картку порушення благоустрою, та заплатити офіційний платіж у розмірі 4000 гривень. Наступна дія – укладення договору на прибирання. Наталія зізнається, її проект соціальний. Якщо вони вийдуть «в нуль» – буде дуже добре. «Всі кричать: який жах, хто отримає оренду за цирк від міста?» А хто питає, скільки було вкладено? Це все робочі місця, податки. Навіть наша маленька виставка створює робочі місця на певний період», – констатує Склярська.

Хорошою закордонною практикою Наталія вважає створення департаменту подій та введення procedure fee. Це офіційний внесок, сплачуючи який організатор передає у руки чиновників всі наявні документи, які вони самостійно розсилають на затвердження у різні департаменти, попередньо оформивши їх правильним чином. Також проблемою є те, що у Києві нема статті в бюджеті – оплата рекламних заходів, таких як безкоштовні концерти чи події, які проводять переважно великі компанії. Організатор, можливо, й хотів би сплатити місту за рекламу, але наразі це неможливо. «Підозри у корупції виникають тоді, коли немає прозорих і зрозумілих процедур», – зауважує організаторка Наталія Склярська.

Що думають у Подільській адміністрації?

Голова Подільської РДА Валентин Мондриївський розповів, що у райдержадміністрації новорічні активності обирають з-поміж запропонованих варіантів за критерієм зручності для киян. Наразі у РДА обговорюють можливі варіанти під час спеціальної комісії.

«Дивимося, які заходи пропонують організатори. Обираємо, щоб це був не базар вокзальний. Не пропускаємо ідеї примітивного рівня», – пояснив голова РДА. Нарікання щодо неприбраного снігу Мондриївський пов’язує з аномальними опадами. Він упевнений: ситуація була однаково важка по усій столиці, адже з двотижневою нормою снігу, що випав за два дні, неможливо впоратися за добу. Спочатку прибирали дороги, міждворові проїзди, тротуари, а згодом перейшли до площі, яку прибрали спільними зусиллями організаторів новорічних заходів та Подільського ШЕУ.

Мондриївський зізнається: відсутність правил узгодження та відбору організаторів святкових заходів змушують РДА самостійно обирати, що має відбуватися у публічних просторах. На його думку, це компетенція конкурсу на рівні міста. «Немає сенсу розробляти власні районні правила, адже вони мають бути однаковими по всьому місту. Ми співпрацюємо з КМДА, щоб з 2018 року запрацювали нові правила відбору організаторів івентів», – пояснює Валентин Мондриївський.

У відповідь на невдоволення певними об’єктами на площі з боку містян, Мондриївський висловив власну думку: «Моя позиція, що колесо нікому не заважає. А цирк – це був своєрідний експеримент, ми довго думали, чи він буде зручним, комфортним та органічним. Я думаю, що це остання спроба перебування цирку на Подолі».

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button